A kerekesszékesek sportolási lehetőségeiről | 2016.02.23.

Beszélgetés Losonczy Auréllal a kerekesszékesek sportolási lehetőségeiről

Sestriére – Via Lattea az olasz-francia határon fekszik, 1854 m magasságban. A síterület nagyobb része Olaszországban található, de egy kis rész átnyúlik Franciaországba. Így egy hatalmas, 400 km-es pályarendszer alakult ki. Via Lattea kedvelt síparadicsom, amely minden igényt és tudásszintet kielégít az éjszakai síeléstől kezdve a snowboardozásig, a kutyaszánozástól a monosízésig. Kerekesszékes munkatársainknak – Losonczy Aurélnak és Nagymáté Sándornak – január végén sikerült eljutniuk erre a csodálatos helyre. Losonczy Aurél mesél élményeiről.

Honnan jött az ötlet, hogy ellátogassatok a Sestrierei síparadicsomba?

Több éve jó kapcsolatot ápolunk egy hölggyel, aki minden évben Olaszország ezen részén tölt néhány napot. Sportkedvelőkként pedig úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk a síelést is. A lehetőség adott volt, az utazást önerőből kellett megoldanunk, a szállást és a síelést viszont az egyik ottani hotel támogatta.

Milyen speciális eszközökre volt szükségetek a síeléshez?

A monosí egy speciális sporteszköz, amely az alsó végtag sérülteknek segít kiteljesedni, lehetővé téve számunkra a síelést. Talán egyetlen a sportok közül, mellyel egy mozgássérült ugyanazt az érzést élheti át, mint lábon síelő társai, ugyanolyan sebességgel száguld a havon, kipróbálhatja a felvonót. Maga az eszköz 1 db ülőszerkezetből, 2 db stabilizátorból és 1 vagy 2 db sílécből áll. Van egy ülődob, amely a derék, csípő és combrészen illeszkedik a testhez. Ez az ülőke rögzítve van egy olyan részhez, amelybe be lett építve egy, a rally motorokban is használt, lengéscsillapító. Ez biztosítja a dinamikus mozgást. Ehhez jön még a lábtartó, amely a síléc kötésében végződik. Miután beleülünk bokánál, térd felett és a hasnál 1-1 tépőzáras öv segítségével rögzítenek, a lábainkat pedig egy vízálló szövet védi.

Mennyire voltak felkészültek és segítőkészek az ottani szakemberek?

A sícentrum képzett oktatókkal várja az odalátogatókat. Úgy gondolom, hogy teljes mértékben felkészültek, hiszen arra vannak specializálódva, hogy mozgáskorlátozottakat oktassanak, tanítsanak, megszerettessék a síelés örömeit ebben a helyzetben is. Segítettek elsajátítani a mozgásforma alapjait, végig ott voltak a közelünkben, jól éreztük velük magunkat. Hazánkban például a Magyar Síakadémia foglalkozik mozgássérült sízőkkel és paralimpikonokkal. A Kékestetőn van lehetőség a monosízés kipróbálására, de külföldön sokkal elterjedtebb sportforma, mint itthon.

Volt-e már hasonló élményben részed vagy olyan, ami különleges alkalomnak számított az életedben?

A monosízést első alkalommal próbáltam ki és nagyon megfogott. Ha lehetőségem lesz, mindenképp szeretném megismételni. Hasonló élményben volt már részem, amikor elkezdtünk Wakeboardozni. A wakeboard egy a szörfözés ihlette extrémsport, az ’50-es évektől jelen van és egyre fejlettebb technika övezi. A vízbecsapódás nem olyan kellemes, ezt leszámítva szuper kikapcsolódás, igazi szabadságérzetet ad.

Milyen sportok állnak még közel hozzád? Amit már kipróbáltál, vagy még szeretnél kipróbálni?

Amit már kipróbáltam: a Wakeboard, Handbike, Wheelchair badminton, Wheelchair tennis, kajakozás, kerekesszékes. És, ami még kimaradt: ejtőernyő, siklóernyő, búvárkodás. Remélem hamarosan ezekről az élményekről is beszámolhatok.

Mit gondolsz, miért nehezebb a mozgássérültek helyzete, ha hasonló lehetőségeket szeretnének igénybe venni? Milyen akadályozó tényezők vannak?

Egyrészt Magyarország el van maradva infrastruktúrában, nincs meg a megfelelő technikai háttér, szakmai hozzáértés. Másrészt az emberek sem annyira segítőkészek, mint egy fejlettebb (toleránsabb) országban. Szerencsére utóbbit egyre kevesebb alkalommal tapasztalom. Érdemes lenne belefektetni az ügybe és egy élhetőbb életet kialakítani sorstársaimnak.

Mivel ösztönöznéd sorstársaidat arra, hogy igenis vegyenek részt sportprogramokban?

Mindenki próbálja ki, amit szeretne, egészséges és sérült emberek vérmérsékletük szerint, mert ha nem teszik később bánni fogják, hiszen Egyszer élünk!

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: LÉPÉSELŐNY