A képviselőkhöz fordul az értelmi fogyatékosok érdekében az Éfoész Hír | 2012.10.03.

Minden országgyűlési képviselőt megkeres az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége annak érdekében, hogy a Ptk.-ból kikerüljön a teljesen korlátozó gondnokság intézménye.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Éfoész) - az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint - azt kéri a képviselőktől, hogy nyújtsanak be módosító indítványt az új polgári törvénykönyv cselekvőképességi részéhez, és javasolják a teljesen korlátozó gondnokság törlését a kódexből. A szövetség véleménye szerint a cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság a jelenleg hatályos kizáró gondnoksággal megegyező jogintézmény, amely megfosztja az egyént jogaitól, továbbá ellentétes a fogyatékossággal élő emberek jogairól szóló - Magyarországon 2008 óta hatályos - ENSZ-egyezménnyel.

Az Éfoész a cselekvőképesség teljes korlátozásának eltörlése mellett más változtatásokat is javasol az új Ptk. februárban nyilvánosságra hozott tervezetének cselekvőképességet tárgyaló részéhez. A www.szerintunkigy.blog.hu-ról elérhető javaslatuk szerint a cselekvőképesség részleges korlátozására irányuló bírósági határozatnak olyan összetett vizsgálaton kell alapulnia, amely az orvosi mellett gyógypedagógiai, pszichológiai és az érintett szociális helyzetét feltáró szakvéleményt is magában foglal.

A szervezet több javaslatának az a célja, hogy a törvény megakadályozza a gondnok önkényes eljárását. Így rögzítenék a jogszabályban, hogy a gondnok köteles együttműködni a gondnokoltat segítő többi szakemberrel, valamint bármely döntés meghozatalakor köteles arra törekedni, hogy az általa gondozott véleményének, akaratának megfelelően járjon el.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HIRADO.HU