A kemoterápiánál tízszer hatékonyabb módszert találtakTanulmány | 2014.05.31.

Életmentő megoldás lehet a transzplantáció azoknak a vastagbélrákban szenvedő betegeknek, akiknek a tumorja átterjedt a májára is. Ez a módszer a kemoterápiánál tízszer hatékonyabb lehet egy friss kutatás szerint.

A májmetasztázissal, azaz áttétes májtumorral küzdő kolorektális rákbetegek (vastag- és végbéldaganatokról van szó) közül tízből hat túlélte a betegséget, ha szervátültetést alkalmaztak nála. Ez tízszerese a hasonló diagnózis esetén használt kemoterápiás kezelés hatékonyságának - írja a Science Nordic tudományos weboldal.


A módszert az Oslói Egyetemi Klinika transzplantációs sebésze, Aksel Foss alkalmazta. 2004-ben gondolt erre, miután látta, hogy milyen rossz kilátásaik vannak a májáttéttel küszködő vastag- és végbélrákos betegeknek. Öt évvel a diagnózis után a túlélési ráta mindössze 5 százalékos volt, a kemoterápiás kezelések ellenére.

Ekkor gondolt először arra, hogy transzplantációra lenne szükség. Ez úttörő ötlet volt: Foss és kollégái ki is próbálták. 2006-ban indítottak egy kísérleti programot, 21 betegnek adtak új májat. A túlélési ráta rendkívüli módon emelkedett ezután: tízből hat beteg életben volt öt év után, ami több mint tízszeres javulást jelent.

Vannak, akik daganatmentesek lettek

A 21 betegből most heten daganatmentesek, a betegek életminősége is jó. A kutatás világszerte újdonságnak számít. Az eredmények pedig változtathatnak a májátültetések gyakorlatán, már ami a rákbetegeket illeti. Úgy tűnik ugyanis, hogy a májtranszplantáció az egyetlen módszer, amellyel a túlélési esély jelentősen fokozható hosszabb távon.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA