A katasztrófavédelem is része lehet a hallássérültek társadalmi integrációjánakHír | 2013.03.29.

Két éve tart fenn rendszeres kapcsolatot a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a megyeszékhelyen működő Klúg Péter Általános Iskola, Óvoda és Szakiskolával, amelynek egyik fő célja a hallássérült gyermekek és fiatalok segítése. Az intézményben különös hangsúlyt fektetnek a hallás- és beszédfejlesztésre. A gyerekek és a katasztrófavédelem kapcsolata - amelyet az iskolával kötött együttműködési megállapodás alapoz meg - az országban egyedülállónak számít.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal kialakított kapcsolat során a fiatalok az órákon elsajátították a tűzoltó készülékek használatát, a tűzvédelem szabályait, sőt a hangfalra tett tenyerükkel pontosan különböztették meg a szirénajelzéseket is. A gyerekek több ifjúsági versenyen is részt vettek, így a 2011-es régiós verseny második helyezésének megszerzésévek egy utazást is nyertek.

– Fontos a fiatalok felkészítése a veszélyhelyzetekre – szögezte le előadásában dr. Balázs Gábor tű. alezredes, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, aki mindkét fél számára tanulságosnak értékelte az elmúlt éveket. Az ünnepségen az intézmény munkatársai megköszönték még a meghívottak közt helyet foglaló Varga István tű. őrnagynak a számos ismeretet, amelyet a gyerekek élményeken keresztül szerezhettek meg. A szakmai napon - amelyre a határon túlról is érkeztek szakemberek - a tűzoltók védőfelszerelléseit az iskola iákjai mutatták be a vendégeknek.

Varga István tű. őrnagy a konferenciáűt követően elmondta: a gyerekek a közös foglalkozások során pontosan le tudták adni telefonon az adott szituációban megfelelő riasztást, azonban az már hátrányt jelent a számukra, hogy a vonal másik végéről érkező, az elhangzottak pontosítását kérő kérdést nem hallják, ezért arra felelni sem tudnak. Felvetődött, hogy az sms-ekre épülő riasztásnak is lenne létjogosultsága, amely során kétoldalú kommunikáció alakulhat ki a hallássérült és az ügyeletet ellátó szakemberek között.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: PROMENÁD