A jutalom serkent, a büntetés visszafogja a teljesítményt - nem csak a gyerekeknélHír | 2017.01.28.

A közeljövőben a munka világát meghatározó verseny erősödni, élesedni fog. Ez tény. De ha kihívásként tekintünk a versenyre, megfelelő feltételrendszerbe szorítjuk, akkor kontrollálni tudjuk. Ebbe a változó dinamikájú versenybe kell a munkavállalóknak egymással együttműködve, de ugyanakkor egymást legyőzve, mégis méltányosan viselkedve bekapcsolódniuk. Ehhez igenis szükség van egy sor pozitív stresszt okozó, versenyzést támogató készségre is, amelyeket azonban nem egyszerű megtanulni. Sokat segít az, ha hagyjuk a gyereket abba az irányba fejlődni, pályát választani, ami valóban a sajátja. A Hammel & Hochreiter évindító rendezvényén jártunk.

Sok éve a versenyt, a versenyzést kutatja Fülöp Márta, az MTA Pszichológiai Kutatóintézet főmunkatársa, tudományos igazgatóhelyettes. A Hammel & Hochreiter Business és Management Consulting évindító rendezvényére olyan kérdéseket hozott magával, amelyek a világban folyó vetélkedést leginkább érintik, legjobban tematizálják. „A versenyzéssel kapcsolatban a legnagyobb, várható, és lassan megfigyelhető változás az élesedés”-kezdte előadását a kutató. Most minden az együttműködés előtérbe helyezéséről szól ugyan, de a jövőben élesen el fog válni egymástól a versengés és az együttműködés. Fülöp Márta egy érdekes példát hozott. A brit pénzügyminiszter, Philip Hammond a Brexit kapcsán tett egy versenyre hívó, erős kijelentést, miszerint mostantól az EU-val az Egyesült Királyság többet nem együttműködni, hanem versengeni fog. Ha az asztalra csap valaki, és kijelenti, nem fogok veszíteni, az kiváltja a másikból is ugyanezt a dacos dühöt, és ez egyre erősebbé teszi a versengést.

Az együttműködő versengés legfontosabb alapja: a szabálykövetés

Mindezek mellett a kutató szerint az lenne a legfontosabb törekvés, hogy kialakulhasson az úgynevezett együttműködő versengés. Munkája során folyamatosan tapasztalja, hogy szabályozott keretek kellenek, amelyhez bizalomra van szükség. Bízni kell abban, hogy a másik is betartja a szabályokat, nem használ agressziót, nem manipulál. Meg kell találni a kapcsolatot a másik egyénnel, kommunikálni, kooperálni kell vele.

A versengéshez kell egyfajta jóérzet, amit a kihíváshoz való pozitív hozzáállás biztosít. Ami pedig mindennel összefügg, az a transzparens, mindenki által elfogadott szabályrendszer. Együttműködő kapcsolatrendszerben intenzívebbé válik a versengés, ha nagyon motiváltakká válnak a felek. Ha eljön az élet-halál harc ideje.

Szintén tönkreteszi az együttműködést az ellenséges légkörű verseny, ugyanakkor az intenzitását a versengésnek határozottan növeli ez a tényező. Ugyanakkor az is igaz, hogyha nagyon erős az intenzitás, az önmagában is megtöri a szabálytartást, és ez is szétfeszíti a kapcsolatot az egyének vagy csoportok közt.

A versengés motivátora mindezek mellett még a jutalom érzete, és ez minél nagyobb, annál magasabb intenzitású lesz a verseny. A pozitív stressz növekedése is együtt járhat nagyobb versengési motivációval.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU