A hallhatatlanságról, avagy kik is a társadalom kaméleonjaiHír | 2013.06.26.

"Mi vagyunk a társadalom kaméleonjai: hallók között hallóként élünk, de nem hallunk jól, ami folyamatos küzdelmet és nehézséget jelent a hétköznapokban – a munkahelytől az ügyintézésen át a szerelmi életünkben is."

– Hogyan is függ össze a kaméleon színeváltozása és a nagyothallás?

– A nagyothalló állapot egy „rejtett fogyatékosságot” jelent, mi vagyunk a társadalom kaméleonjai: hallók között hallóként élünk, de nem hallunk jól, ami folyamatos küzdelmet és nehézséget jelent a hétköznapokban – a munkahelytől az ügyintézésen át a szerelmi életünkben is. A tévhittel ellentétben egy hallókészülékkel nem nyerjük vissza az eredeti hallásunkat. A hallás részleges kiesése viselkedésbeli félreértéseket okozhat, ezek bizonytalansághoz és fokozott érzékenységhez vezethetnek. Lényeges információk elveszhetnek, emberi kapcsolataink sérülhetnek. Nehéz elfogadni az állapotunkat. A családi háttér, az érzelmi támasz különösen sokat jelent nekünk: legyen ez egy rokon, egy sorstárs, egy barát. A könyvemben ezért lett a kaméleon a szimbóluma a nagyothallók ezen élethelyzetének. Ha elé tesznek egy rózsaszín szemüveget, rózsaszínűvé válik, ha zöldet, akkor zölddé, ha pirosat, pirossá.

– Ahogy említettem, én is egyre romló hallású vagyok. Érdemes-e még most elsajátítani a jelnyelvet, amíg hall az ember? Vagy elég szájról olvasni tudni?

– Érdemes mindenképpen megtanulni, a SINOSZ-ban folyamatosan indulnak különböző szintű jelnyelvi tanfolyamok. A kommunikációnak új dimenziója lehet a jelelés.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SINOSZ