A hallássérültek is emberekHír | 2012.03.02.

Nehezen találnak munkát és sokszor “furcsán” tekintenek rájuk az emberek.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége helyi szervezetének jelenleg 86 tagja van, köztük a legnagyobb számban nagyothallók vannak, akik főként idősebbek. A helyi szervezet a hallássérült emberek számára szakmai előadásokkal (hallókészülékek, kisegítő eszközök), a SINOSZ tagsággal járó kedvezményekkel, az egészséggel, művelődéssel és nem utolsó sorban a közös társasági összejövetelekkel tudja segíteni a szervezet tagjait.

Szanda Gábor ügyintéző elmondta, a siket ember általában tolmács segítségével intézi az ügyeit, nehézséget inkább a munkahelykeresés okoz, hisz a munkáltatók általában nincsenek tisztában azzal, milyen munkakörben lehet alkalmazni hallássérültet, milyen kedvezmény jár foglalkoztatásuk esetén. Sokszor előfordul, hogy a hallássérültet egyben értelmi fogyatékosnak tekintik.

– Sokan úgy gondolják, a siket vagy nagyothalló ember nem képes dönteni, ezért döntenek helyette. Ez nem így van, ha megfelelő kommunikációs csatornát használva a megfelelő információk eljutnak a hallássérülthez, akkor ő maga is képes a döntés meghozatalára. Tapasztalom, az ép emberek sokszor nem tudják, hogyan is kellene viselkedni, kommunikálni egy siket vagy nagyothalló személlyel. A SINOSZ szervezetiben rendszeresen induló jelnyelvi tanfolyamokon ismerkedhetnek meg az érdeklődők a jelnyelvvel, ezen belül a siket kultúrával is. Nemrégiben felröppent a hír, hogy a siketeknek január elsejétől nem adják meg az alkalmasságit a jogosítványhoz. Erről is kérdeztük Szanda Gábort.

– Az orvos felelőssége, hogy megadja-e a vezetéshez szükséges orvosi engedélyt a siket vagy nagyothalló személynek. A ki nem adott engedély ellen azonban indokolt esetben fellebbezhetnek a hallássérült sorstársak. Az orosházi tagság körében nem rendelkezünk arra vonatkozó adattal, hogy történt-e ilyen eset – tájékoztatott Szanda Gábor.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: OROSCAFÉ