A gyerekek megmutatták, a sportban nem számít a fogyatékosságEsemény | 2014.02.24.

Közel 160 fiatal vett részt Hajdúszoboszlón, a fogyatékkal élő gyerekek országos úszó diákolimpiai döntőjében.

Komoly célokkal érkeztek a fiatalok az Országos Úszó Diákolimpia döntőjére. A Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége által szervezett versenyen közel 160 gyerek vett részt. A versenyzők között voltak értelmi fogyatékos, mozgássérült, hallás- és látássérült fiatal versenyzők.

- Együtt lenni a társakkal, látni azt, hogy a sporttárs hogyan küzd a vízben, vagy a futballpályán, az atlétikai pályán, szurkolni neki, azt várni, hogy neki is szurkolnak. Szerintem a fogyatékkal élő gyerekek esetében mindez nagyobb jelentőséggel bír, mint ép társaiknál – hangsúlyozta Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének elnöke.

A gyerekek mell- és szabadon választott úszásban versenyeztek, hat korcsoportban. Nagy örömmel ugrottak vízbe a hajdúszoboszlói Árpád Uszodában. A hasonló versenyek célja pontosan az, hogy tartalmasabbá tegyék a fogyatékkal élő gyerekek életét.

- Életminőség javulásról, javításról szól a mai verseny és természetesen a felkészülési időszak is. Nagyon fontos, hogy ezek a gyerekek is azt érezzék, hogy helyük van a társadalomban – hallhattuk Bodó Sándort, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnökét. Magyarországon 80 ezer fogyatékkal élő diák van, közülük nagyjából nyolcezren mennek el évente legalább egyszer szabadidősport eseményre, vagy diáksport versenyre.

A FODISZ célja, hogy ez a szám folyamatosan emelkedjen és minél több fiatal sportoljon.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: DEHÍR