„A gyerekeink kicsit olyanok, mint Tolkien tündéi” – súlyosan sérült gyerekek szülei fogtak összeHír | 2016.07.26.

Völgyzugolyház – így nevezték el a fejlesztő- és közösségi térként megálmodott házat rákosmenti sérült gyerekek szülei, akik a gyerekek nappali foglalkoztatásán túl ambuláns fejlesztést és szakorvosi ellátást is terveznek az önkormányzati ingatlanba. Néhány család egyesületbe szerveződve most önkénteseket toboroz, hogy önerőből megújuljon a Vanília utcai épület.

A Völgyzugolyban egy álom válhat valóra

A gyerekeink kicsit olyanok, mint Tolkien tündéi, akik különleges lények: varázslatosak, saját nyelvük van, amit csak az ért meg, aki kellő nyitottsággal fordul feléjük. Az ő birodalmuk Völgyzugoly. Egy álom válik valóra, ha itt a XVII. kerületben létrejön a Völgyzugolyház – magyarázza Somlai Zsuzsanna, az intézmény megvalósítására létrehozott Patróna Egyesület elnöke.

Két hatéves, koraszülöttként világra jött ikerfia közül Nimród halmozottan sérült. Négy hónapos kora óta epilepsziás és egy ritka fejlődési rendellenesség következtébenértelmileg és mozgásában súlyosan akadályozott. Viszont édesanyja szerint önmagához képest sokat fejlődött, szociálisan is sokkal nyitottabb, érdeklődőbb, mint korábban, ugyanakkor nagy szüksége lenne a kortárs közösségre, amelyben tovább nyílhatna.

Zsuzsanna érintettsége és szervezetfejlesztésben szerzett tapasztalata okán vállalta fel a projekt vezetését. „Másfél éve folynak a tárgyalások a kerületi önkormányzattal a házbérletről. Korábban egy kisebb ingatlanról volt szó, de a kerület meggondolta magát, így azzal is sok idő elment, hogy újragondoljuk a terveinket erre a házra. Gyermekintézmény lévén az engedélyeztetések is nagyon sok időt vesznek igénybe, de most már a szerződés aláírását várjuk” – avat be Zsuzsanna, miközben bevezet a közös udvaron keresztül a házba. Nimródot babakocsiban tolja az édesapa, a kisfiú ikertestvére, Bánk is eljött, ő beszédben és virgoncságban is kompenzálja a tesót, és mindent meg akar nekünk mutatni. „Látjátok, ilyen rossz a padló” – húzza fel a linóleumot a döngölt talajról.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: NŐK LAPJA CAFÉ