A fogyatékossággal élőket aránytalanul kirekesztik a munkaerőpiacról az ombudsman szerintHír | 2012.07.05.

Az alapvető jogok biztosa a fogyatékossággal élők munkavállalásának lehetőségeit vizsgálva megállapította, hogy a támogatási rendszer nem ösztönzi a munkaadókat a fogyatékos emberek foglalkoztatására, így az érintettek továbbra is kirekesztődnek a munkaerőpiacról. Az ombudsman szerint a civil szervezetek és a munkaügyi központok szorosabb együttműködésére, és a fogyatékossággal élők foglalkozatási helyzetének javítását célzó pályázati rendszer átalakítására lenne szükség.

Szabó Máté ombudsman a hazai szabályozás és a fogyatékossággal élők munkavállalásának vizsgálata alapján készített jelentésében megállapította, hogy bár történt előrelépés a jogszabályok területén, a fogyatékos embereket továbbra is aránytalan módon kirekesztik a munkaerőpiacról. „A fogyatékos személyek alacsony iskolai végzettsége, illetve az alacsony foglalkoztatottsági szint következménye a kirekesztettség. A beilleszkedést nehezíti, hogy a rehabilitációs szolgáltatások csak a nagyobb településeken érhetőek el, az önálló életvitelt segítő eszközök beszerzése pedig önerőből nem oldható meg" – olvasható a jelentésben.

Az ombudsman a vizsgálat során többek között a Nemzeti Erőforrás Miniszterrel, a munkaügyi központokkal és a civil szervezetekkel is felvette a kapcsolatot, és a kapott információk alapján leszögezte, hogy a magyarországi jogrendszerben nem létezik egységes definíció a „fogyatékos személy" meghatározására. „A munkaügyi központok nyilvántartást vezetnek a megváltozott munkaképességű ügyfelekről, de a fogyatékossággal élőkről nem rendelkeznek külön adatokkal" – magyarázta, majd hozzátette, hogy a munkaügyi központok a megváltozott munkaképességű személy tágabb – az egészségkárosodottakat és a fogyatékossággal élőket együtt kezelő – fogalmát tekintik irányadónak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG