A fogyatékosság nem jelent akadályt Hír | 2014.02.27.

Huszonegy fogyatékkal élőt foglalkoztat műhelyében a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete. A gyertyaöntéssel, varrással, szövéssel, kötéssel foglalkozó fiatalok megfelelő kézügyességgel és türelemmel rendelkeznek, így az általuk készített munkadarabok kiváló minőségűek.

A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete 1990-ben érdek-képviseleti szervezetként alakult meg. Fő profiljuk jelenleg is az érdekvédelem (a fogyatékkal élőkre vonatkozó jogszabályok ismertetése), amellett pedig speciálisan felszerelt buszokkal szállítást is vállalnak, amelyet bárki igényelhet – ismertette Incze Zsuzsanna. A szervezet szociális munkása hozzátette, van egy programjuk a gyermekvédelmi igazgatósággal partnerségben, amely által segítik a fogyatékkal élőket a munkaszerzésben. Emellett képzéseket is tartanak – például varró, tájépítész, informatikai –, mivel tapasztalatuk szerint a sérültek nagy részének nincs szakképesítése.

Közösségformáló védett műhely

„Szívem csücske ez a védett műhely, ahol 21 fiatal dolgozik. Ez a műhely azért jött létre, hogy egy jó közösségben dolgozhassanak azok, akiket sehol nem alkalmaztak” – mondta a szociális munkás, miközben körbevezetett minket a Márton Áron utcabeli székhelyükön. A műhelyben egyaránt foglalkoztatnak autista, értelmi fogyatékkal élő, asperger-szindrómás, látás-, hallás- és mozgássérült személyeket. A vegyes csoport előnye, hogy tagjai megtanulnak alkalmazkodni – emelte ki.

Gyertyaöntés türelemmel

Elsőként a gyertyaöntéssel foglalkozó fiúkat ismerhettük meg, akik végtelen türelemmel fűzték be a kanócot a műanyag és fém öntőformákba, olvasztották újra a lyukasra sikeredett gyertyákat. A 1997 óta működő műhelyben különböző méretű, formájú, színű illatú gyertyák készülnek, mindig az adott ünnepi időszakhoz illők – tudtuk meg az ott dolgozóktól, akik között van olyan személy is, aki 15 éve gyertyaöntéssel foglalkozik.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZÉKELYHON.RO