A fogyatékkal élők segítséget igényelhetnek az áprilisi választásokonHír | 2014.02.20.

Többféle segítséget is igényelhetnek a fogyatékkal élők az áprilisi választáshoz kapcsolódóan hívta fel a figyelmet Tapolczai Gergely, az országgyűlési képviselő kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A vakok és gyengénlátók igényelhetnek Braille-írásos választási értesítőt, illetve a szavazáson kérhetnek szavazósablont. A mozgáskorlátozottak, ahogy eddig is, kérhetnek mozgóurnát, és minden választókerületben lennie kell egy akadálymentes szavazóhelyiségnek is, ez vonatkozik a nemzetiségi szavazóhelyiségre is ismertette.

Hozzátette: az egyéb fogyatékossággal élő választópolgárok kérhetik a könnyen érthető változatban megfogalmazott értesítő megküldését. A testi fogyatékossággal rendelkező választópolgárok, akik nem tudják megoldani a szavazást, segítő személyt vehetnek igénybe, de kérhetik a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségét is.

Kitért a harmadik rezsicsökkentésről múlt héten elfogadott törvényről is. E szerint Európában elsőként Magyarországon lesz lehetőségük arra a fogyatékossággal élőknek, hogy akadálymentes közműszámlát igényeljenek. A gáz- és villanyszámla esetén augusztus elsejétől, a távhőszámla, a víz- és csatorna-, valamint a szemétdíj esetében 2015. augusztus 1-jétől kell biztosítani ezt a szolgáltatást

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: PRAE.HU