A fogyatékkal élők munkavállalását segítenék előHír | 2013.06.28.

Hargita Megye Tanácsa Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósága volt a házigazdája annak a csíkszeredai konferenciának, amelyet a fogyatékkal élők munkavállalását elősegítő T-EST elnevezésű program kidolgozói számára tartottak.

A T-EST a 2010–2020-as Európai Fogyatékosságügyi Stratégia része, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a fogyatékkal élők hozzáférjenek az oktatással és a foglalkoztatottsággal kapcsolatos minden információhoz. Alkalmas és hatékony koncepciók hiányában ezek a követelmények számos európai és Európán kívüli országban még mindig nem valósultak meg. Ennek érdekében a projekt a támogatott foglalkoztatás elvének átültetését tűzte ki célul, amely teljes körű információhoz való hozzáférést biztosít a célcsoport számára a munkaerőpiac, valamint a szakképzés területén.

A mostani csíkszeredai partnertalálkozón – amelyet június 19–21. között tartottak – osztrák, bolgár és török meghívottak vettek részt. Gál Katalin projektasszisztens a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság részéről mutatta be a projekt három országra kiterjedő kutatásainak eredményeit. Az előadásból kiderült, hogy a legnagyobb problémát a törvényes háttér hiányosságai okozzák mindhárom országban.  A kutatást kérdőíves módszerrel készítették, Romániában a megkérdezett foglalkoztatók 57,14, Bulgáriában 73,33, míg Törökországban 100 százalékának volt már fogyatékkal élők alkalmazásával kapcsolatos tapasztalata. A vállalkozók kifogásolták, hogy túl bürokratikus ezen személyek alkalmazása, mindannyian nyitottak azonban munkaviszony kialakítására abban az esetben, ha a törvényes háttér egyszerűbbé válna, valamint több anyagi támogatás érkezne az államtól.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: LAPSZEMLE.RO