"A fizikainál nehezebb a mentális akadálymenetesítés" - A fogyatékosintegráció lépcsőfokaiHír | 2014.08.12.

Már az integrációról szóló döntés megszületéséig is hosszú utat járnak be a vállalkozások, és az ezt követő előkészítő fázis sem rövidebb ennél. A „nulladik” szint meglépéséhez ad játékos segítséget a Rehabjob „Sorsfordító Park”-ja, amellyel megtapasztalhatják az épek, milyen az, amikor valaki kerekes székkel közlekedik, illetve látássérülten old meg feladatokat.

A Rehabjob szakmai vezetője, Markos Ádám és a GE Hungary (GE) víz üzletágának HR vezetője, Zemlényi Tamás számolt be a HR Portálnak a sokszínűvé váló munkahelyekkel kapcsolatos tapasztalataikról.

Már három éve fizetni kell a sokak által „büntetőadónak” aposztrofált, emelt összegű rehabilitációs hozzájárulást (erről lásd keretes írásunkat), mégsem történt igazi áttörés a fogyatékkal élők foglalkoztatása terén. Nem is sejtenénk, hogy milyen könnyen leküzdhetők az akadályok, melyek tornyosulni látszanak azok elé, akik mégis szeretnék a munkavállalói palettát színesíteni, ha szakértői segítséget vesznek igénybe.

Akik a jó példát követve alkalmaznak fogyatékkal élőket

Mindig nagyon innovatív üzletága volt a –GE Hungary-nek (GE) a víz divízió, de az új piaci kihívásokra válaszként folyamatosan új üzleti megoldások kerülnek a középpontba, amelyek a költséghatékonyabb működést támogatják. A GE 2006-ban történő akvizícióját követően a víz üzletág oroszlányi gyárából mára a világ egyik legjelentősebb termelési és fejlesztési központja lett. Az akvizíció következő állomása a GE alapvető kultúrájának és értékeinek megteremtése, mely egy újabb fázisába ért a cégnél. „A GE alapvető értékeire támaszkodva cégünk az esélyegyenlőséget kívánja biztosítani, melynek eredménye a „diverse” munkaerő.”- kezdte Zemlényi Tamás, a GE Hungary víz üzletágának HR vezetője a beszámolóját arról, milyen folyamaton megy keresztül a divízió a fogyatékkal élők integrációja kapcsán.

A közel 1200 főt dolgoztató víz üzletág, amely Budapest mellett Tatabányán és Oroszlányban is munkát biztosít, komoly szervezetfejlesztésen, és kultúraváltáson ment keresztül. Ennek eredményeképp „körülbelül két évvel ezelőtt jutott el oda a divízió, hogy már „tisztán” GE-s értékekről beszélhetünk a vállalati működés kapcsán”- állítja a HR vezető. Ennek részeként új társadalmi felelősségvállalási programot is kialakítottak, amelynek a fókuszában a fogyatékkal élők integrációja is áll.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTAL