A Duna az egyik legjobban akadálymentesített csatornaHír | 2013.11.17.

A nagy tévék teljes műsoridejének több mint fele már feliratos vagy jeltolmácsolt, a legjobb akadálymentesítés a Dunán és a TV2-n látható, a legtöbb a Duna World-ön - olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tanulmányából, amely az április és június közötti három hónapot vizsgálja.

A hatóság műsorelemző osztálya a médiatanács felkérésére azt vizsgálta 24 adásnap áttekintésével, hogyan tévézhetnek a halláskárosultak. Az eredményeket a szóvivői iroda hétfőn juttatta el az MTI-hez.

E szerint a Duna és a TV2 hibátlanul tett eleget minden vizsgált nap a reggel hattól éjfélig előírt törvényi kvótának. A többi négy rendszeresen vizsgált csatorna, vagyis az RTL Klub, az M1, az M2 és a Duna World néhány nap csak a teljes, 24 órás adásnapra értendően érte el a legalább nyolc akadálymentesített órát.

A Duna World vetítette a legtöbb segédlettel ellátott műsort, naponta átlagosan 14 óra 23 percet, de mindegyik csatorna 10 óra felett teljesített átlagosan.

Jellemzően a legnagyobb nézettségű műsorszámokat feliratozzák, kivéve az élő és sportműsorokat: sorozatot 449 esetben, híradót 338 esetben, időjárás-jelentést 309 esetben, gyerekműsort 385 esetben feliratoztak a vizsgált negyedévben.

Továbbra sem megoldott az élő műsorok, az élő bejelentkezések feliratozása. A hallási segédlettel ellátott műsoroknál többször előfordult, hogy hibás volt a felirat vagy késett, ezért minőségi javulás szükséges - állapította meg a tanulmány.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HIRADO.HU