A Down-szindrómás gyerekek gyarapodása: a testtömeg és a magasság átlagos növekedéseHír | 2015.11.26.

A Down-szindrómás gyerekek gyarapodása lassabb lehet a tipikusnál, azonban mivel a testi fejlődés lassúsága – kezelhető – betegségeket is jelezhet, fontos tudni, hogy mi jellemzi a Down-szindrómás gyerekek átlagos növekedését. Ha például a az elavult adatok miatt  eleve kisebb mértékű gyarapodásra számítanak, rejtve maradhatnak a gasztroenterológiai vagy endokrinológiai problémák.

Ezeket az új adatokat publikálták most az amerikai kutatók a Pediatrics c. szaklap 2015. novemberi számában. A vizsgálatban résztvevőket elérhetőség alapján választották ki. A vizsgált 637 gyerek főleg Philadelphia környékén élt és többségében a kaukázusi rasszhoz tartozott, a Down-szindrómán kívül más, növekedést befolyásoló genetikai betegségben nem szenvedett és a megszokott egészségi állapotában volt (pl. nem állt kezelés alatt rákos megbetegedés miatt).

Arányaiban a mai, jól táplált és komoly társult betegségekkel nem küzdő Down-szindrómás gyerekeket is jellemzi a korábban megfigyelt, átlagnál alacsonyabb testmagasság, kisebb fejkörfogat és idősebb korban a nagyobb testsúly. Megfigyelhető azonban hogy a mai Down-szindrómás gyerekek súlya az első három évben magasabb, mint a korábbi adatok szerint.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: DOWN BABA