A down-szindrómás élet is teljesHír | 2012.10.08.

Húszéves a magyarországi Down Alapítvány: rendezvényükön is igyekeztek leszámolni a downosokat érintő előítéletekkel és sztereotípiákkal. Őszinte, érzékeny, melegszívű – nagyra értékeljük ezeket a tulajdonságokat. De vajon akkor is, ha egy Down-szindrómásról van szó? Ezek a jellemzők igazak ugyanis a tünetegyüttessel élők legnagyobb részére, akik megfelelő fejlesztés esetén önálló életre is képes, kreatív felnőttekké válhatnak.

Meg sem születnek
A Down-szindróma előfordulási gyakorisága 1,8 ezrelék, de évről évre kevesebb downos születik, részben az egyébként is alacsony születésszám, részben pedig az egyre fejlettebb diagnosztikai módszerek miatt. 2010-ben összesen 188 terhességnél következett be az a sejtosztódási hiba, amely downos baba születését eredményezi.  120 esetben ezt előre kiszűrték, ezeknek a babáknak egyike sem született meg: két spontán vetélést leszámítva abortusszal végződtek a terhességek. A többi 68 esetben az élveszületést követően derült csak fény a rendellenességre – még most sem tökéletes ugyanis a szűrési módszer.

A 11-12. , majd a 16. hétben végzendők a Down-szűrések, azonban csak a megfelelő időszakban adnak jó eredményt, egyébként félrevezetőek lehetnek.  A szakemberek szerint fontos és jó a szűrés, de meg kell hagyni a lehetőséget a szülőnek arra, hogy úgy dönthessen, downosan is felneveli gyermekét. Segítséggel teljes életet élő felnőtt is lehet az ilyen babából.

Down-dadák segítik a családot
Az alapítvány munkatársai akár az első hetektől, hónapoktól kezdve életük végéig kísérik downos klienseiket. Az 1996 óta működő Down-dada- szolgálat munkatársai az egész országban sorstársi segédkezet nyújtanak a szülőknek, azokban a kórházakban, amelyekkel jó munkakapcsolatot tudtak kialakítani, akár az első napoktól kezdve. Steinbach Éva fődada Down-napon tartott előadásából kiderült, hogy igyekeznek a baba megtartásához szükséges támogatást adni, de ha erre nincs lehetőség, az örökbefogadásban is tudnak segíteni. Van ugyanis, aki kifejezetten Down-szindrómás babát akar örökbe fogadni: ezekben a családokban jellemzően már van gyermek, és van downos kicsi az ismeretségi körben.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: METROPOL