A derékfájás okozza a legtöbb gondot világszerteHír | Tanulmány | 2014.04.23.

Egy nemrég végzett felmérés szerint a derékfájdalom világszerte több ember életét keseríti meg, mint további 300 más egészségügyi probléma, sőt, az adatok alapján a világon jelenleg minden 10-ik ember derékfájdalmakkal küzd.

Egy második felmérésből, ami a betegség különböző foglalkozási területeken való előfordulását vizsgálta, kiderült továbbá az is, hogy a derékfájdalom a felelős a munkahelyi leszázalékolások egyharmadáért.

"A derékfájás olyan betegség, amivel szinte minden ember találkozik legalább egyszer az élete során. Ez a probléma nemtől, kortól, lakóhelytől, szociális-társadalmi helyzettől, iskolázottságtól és foglalkozástól függetlenül bármikor kialakulhat - nyilatkozta Damian Hoy, a Queensland Egyetem Közegészségügyi Tanszékének munkatársa - A legtöbb ember esetében ráadásul a derékfájás eredete általában tisztázatlan. Természetesen vannak olyan tényezők, amik növelhetik a derékfájás kialakulási esélyét." Az idősebb kor, az iskolázatlanság, az elhízás, a stresszes életmód, a szorongás és a depresszió, valamint a kemény fizikai munka mind szerepet játszhat a derékfájás kialakulásában.

Az első felmérés során Hoy és kollegái 117 tanulmány adatait vizsgálták meg. Az eredmények alapján a derékfájás, 291 más egészségügyi problémával összevetve, messze az első a mozgáskorlátozottságot okozó betegségek listáján. 2010-ben a világ lakosságának 9,4 százaléka szenvedett derékfájástól.

A férfiak esetében gyakrabban fordult elő a probléma, mint nőknél - az urak több mint 10 százaléka szenvedett derékfájástól, szemben a nők 8,7 százalékával.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA.COM