A depresszió leküzdését segítő weboldal indultHír | 2014.06.14.

A depresszió leküzdését, az öngyilkosság megelőzését segítő weboldalt indított az Európai Szövetség a Depresszió Ellen (EAAD) - közölte Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének főigazgató-helyettese szerdán.

Purebl György elmondta, hogy a kilenc európai országban hét nyelven - köztük Magyarországon, magyar nyelven - elindított internetes oldal kifejlesztésében a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete is részt vett. A depresszió a legfőbb rizikófaktor az öngyilkosság hátterében, ebben a statisztikákban Magyarország évről évre az elsők között van. A most indított www.ifightdepression.com/hu oldal nemcsak információkat és elméleti segítséget ad a depresszió leküzdéséhez, hanem internetes terápiás eszköz is egyben.

A honlap két részből áll. Van egy információs felület, ahol egy teszt segítségével bárki tesztelheti magát, illetve ismerősét, hogy depressziós-e. Az oldal emellett számos információt tartalmaz a depresszió kezeléséről, és van egy "krízis online" link is, amelyen különböző segítő szolgálatokhoz, szakemberekhez lehet eljutni, továbbá célzott információkkal szolgál a fiataloknak, hozzátartozóknak, közösségi szakembereknek és egészségügyi dolgozóknak egyaránt. Ezek között külön fejezetben a média számára is megfogalmazták a depresszióról szóló híradásokhoz kapcsolatos ajánlásaikat - mondta Purebl György.

A weboldal egyben terápiás eszköz is, a szakember szerint az internetes pszichoterápia hasonló egy internetes nyelvtanfolyamhoz. Itt azonban legalább kétszer mindenképpen találkozni kell egy egészségügyi szakemberrel: háziorvossal, pszichológussal, pszichiáterrel, szociális munkással. Első alkalommal az orvosnak diagnosztizálnia kell a beteg állapotát, eldönteni, hogy milyen kezeléseket alkalmaz, a program ugyanis önállóan és más kezelések kiegészítésére is alkalmas. Ezután hat héten belül fel kell mérnie, hogy megfelelő-e ez a fajta kezelés, vagy szükséges-e további lépéseket tenni a beteg érdekében. Purebl György hozzátette: ezt a fajta kezelést csak enyhe vagy középsúlyos depresszió kezelésében alkalmazzák, súlyos, mániás vagy szerhasználattal összefüggő depresszió kezelésére nem alkalmas.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTAL