A D-vitamin hatása a sclerosis multiplexreTanulmány | 2013.04.06.

Oxfordi és New Jersey-beli kutatók vizsgálata szerint a megfelelő D-vitamin szint fenntartása védő hatásúnak bizonyult, és csökkentheti a sclerosis multiplex (SM) kockázatát. Holland kutatók szerint a már kialakult betegség esetén a D-vitamin csökkentheti a tünetek gyakoriságát és súlyosságát.

A sclerosis multiplex betegek immunrendszere megtámadja az idegsejtek védőburkát. A kutatások eredményei arra utalnak, hogy a D-vitamin és az SM kapcsolata a D-vitamin immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásának tudható be.

A kapcsolatot tovább erősíti a napfény és az SM kockázatának összefüggése. Minél távolabb él valaki az egyenlítőtől, annál nagyobb az SM kockázata. A napfény a szervezet legfőbb D-vitaminforrása, tehát elképzelhető, hogy a napozás az SM ellen is véd.

Különösen az afro-amerikai és más sötétebb bőrű népességnél fontos a D-vitamin szint szűrése, mert a náluk csökkent a D-vitamin természetes termelődése.

Szakemberek a 19-70 éves korosztálynak napi 600 IU, míg 71 év fölött napi 800 IU D-vitamin szedését ajánlják. Vannak, akik szerint ez kevés, de az amerikai Institute of Medicine napi 4000 IU-nál többet nem javasol. D-vitamin hiány esetén heti 50 000 NE szedhető legfeljebb három hónapig, utána vissza lehet térni a fenntartó kezelés adagjához.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ