A cukorbetegek és a sebészeti beavatkozások Hír | 2017.02.09.

Napjainkban az orvostudomány fejlettségének, azaz a korszerű aneszteziológiának és az inzulinterápiának köszönhetően nem jelent akadályt a cukorbetegek műtétre való felkészítése.

A kisebb műtéti beavatkozások Kisebb műtéti beavatkozások, legfőképp helyi érzéstelenítésben végzett bőrsebészeti műtétek, ortopédiai műtétek, nőgyógyászati műtétek előtt a cukorbetegek sem igényelnek semmilyen speciális előkészítést, csupán azt, hogy vércukorszintjük az ideális közelében (5-10 mmol/l között) legyen, mert a posztoperatív időszak és sebgyógyulás csak ebben az esetben lesz zavartalan.

Ennek ellenére fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra, hogy amennyiben sebgyógyulási zavart, gennyedést, lázat, szokatlan bőrpírt, fájdalmat érez a műtét követően, mindenképp keresse fel operáló orvosát.

Nagyobb műtéti beavatkozások

A nagyobb műtéti beavatkozások, melyek például a has vagy a mellkas megnyitásával járnak, komoly terhelést jelentenek a cukorbetegségben szenvedőek számára. A betegeknek lehetőleg optimális keringési állapotba kell kerülniük, és ez sok esetben néhány napos kardiológiai előkészítést követelhet meg. Nagyon fontos, hogy az anyagcsere paraméterek rendezettek legyenek, vagyis a vércukorszint éhgyomorra 5-7 mmol/l között, étkezést követően pedig 10 mmol/l alatt legyen.

Ezt legtöbbször úgy lehet csak elérni, hogy a beteg szájon át szedett antidiabetikumait inzulinra cseréljük, természetesen leggyakrabban csak átmenetileg van erre szükség. Minden olyan műtét előtt, melynél várható a vércukorszintek műtét alatti megemelkedése, illetve a műtét jellegétől függően az operációt követően órákon vagy napokon át tilos a szájon át történő étel-, ital-, gyógyszerfelvétel (pl.: gyomor-, bél-, hasnyálmirigy- vagy epeműtétek esetében), a korábban vércukorcsökkentő tablettákat szedő beteget inzulinra kell átállítani.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: WEBBETEG.HU