A cukorbetegég legsúlyosabb szövődményeHír | 2014.10.11.

A napjainkban népbetegségnek számító cukorbetegség legsúlyosabb szövődményei a látást érintik, a diabétesz legrosszabb esetben akár vakság kialakulását is eredményezheti. Ezek a szemet érintő elváltozások ráadásul sokáig semmiféle tünetet nem okoznak, ezért rendkívül fontos, hogy a cukorbetegek rendszeresen járjanak szemészeti ellenőrzésre.

A fejlett nyugati társadalmakban a vakság kialakulása leggyakrabban a cukorbetegségre vezethető vissza, ezért rendkívül fontos, hogy a diabéteszes betegek kellő figyelmet fordítsanak szemük egészségére és a szűrővizsgálatokon történő részvételre. Bár a cukorbetegeknél valóban gyakrabban alakul ki vakság, mint nem cukorbeteg társaiknál, rendszeres ellenőrzéssel az esetleges szemészeti problémák kordában tarthatók, illetve megelőzhetők.

Zöldhályog, szürkehályog és retinopátia

A nemzetközi statisztikákból kiderül, hogy cukorbetegeknél 40 százalékkal magasabb a zöldhályog (glaukóma), és 60 százalékkal magasabb a szürkehályog kialakulásának kockázata, mint a nem diabéteszes embereknél. Időben diagnosztizálva mindkét betegség jól kezelhető, ezáltal a súlyosabb problémák is elkerülhetők.

A cukorbetegséggel összefüggő szembetegségek legsúlyosabb fajtája a retinát érintő diabéteszes retinopátia. Enyhébb esetben (nem-proliferatív retinopátia) a szemfenéken apróbb vérzések lépnek fel, míg a súlyosabb változatnál (proliferatív retinopátia) a cukorbetegség következtében károsodott erek „pótlására” új, gyengébb és sérülékenyebb erek alakulnak ki, amelyek könnyen megrepednek, ezáltal vérömlenyek keletkezhetnek.

A diabéteszes retinopátia gyakori szövődménye az úgynevezett makulaödéma: ilyenkor a retina ereiből folyadék szivárog a makulába (más néven sárgafolt, ami az éleslátás helye), és azt károsítva látáscsökkenés vagy látásvesztés alakul ki.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIGO