A cégek szinte ingyen bővíthetnék kapacitásaikat megváltozott munkaképességűekkelHír | 2013.03.13.

A Foglalkozási Rehabilitációs Tudástár elemzése szerint a rehabilitációs hozzájárulás 2010-es drasztikus emelése 25 százalékkal növelte a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási arányát, de még 67 ezer ember felvétele helyett inkább fizetnek. Sok munkaadó nem ismerte fel, hogy a foglalkoztatással akár jobban is járhat.

Az idei évben is 65 milliárd forint rehabilitációs hozzájárulási bevétel várható a költségvetésben. Ezt a hozzájárulást azon 25 főnél több embert foglalkoztató cégek fizetik, amelyekben a megváltozott munkaképességű dolgozók aránya nem éri el az öt százalékot.

Ez a Foglalkozási Rehabilitációs Tudástár elemzése szerint azt jelenti, hogy még mindig mintegy 67 ezer ember foglalkoztatása helyett választják a cégek a büntetőadóként is emlegetett összeget.

A KSH Megváltozott munkaképességűek a munkaerőpiacon, 2011 című kiadványa alapján a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája tavalyelőtt mindössze 18,1 százalékos volt.

A rehabilitációs hozzájárulás a 2010-es évtől lett tényező a munkaadóknál, hiszen az összegét közel ötszörösére növelték. Korábban kétszázezer forint alatti összeget kellett évente befizetni minden egyes, az előírt 5 százalékból hiányzó megváltozott munkaképességű után. Az elemzés szerint az összeg nem volt elég magas ahhoz, hogy megfontolják a kiváltását.

2010. január 1-jétől a rehabilitációs hozzájárulás összege azonban 964 500 forintra nőtt, ami azóta nem változott. Ez az összeg már elegendő volt arra, hogy akár négy órában megfontolják egy megváltozott munkaképességű dolgozó foglalkoztatását.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HR PORTÁL