A böfögés okai Hír | 2016.09.30.

A böfögést is okozó gázok normális melléktermékei az elfogyasztott élelmiszereinknek. A gázok a szájon (böfögés) vagy a végbélen (szellentés) keresztül távoznak. Általában naponta 20 alkalommal bocsátunk ki gázokat, mely noha normális jelenség, gyakran okoz kellemetlenséget.

Amint az emésztőrendszer lebontja az ételt, gázokat állít elő, amelyek főként szén-dioxidból, oxigénből, nitrogénből, hidrogénből és metánból állnak.

A szénhidrátok különösen zavaróak. Bizonyos szénhidrátokat képtelenek vagyunk megemészteni a vékonybélben, mivel nincs, vagy csak kevés olyan enzimünk van, ami segíti a folyamatot. Az ilyen élelemiszer a vékonybélből emésztetlen állapotban kerül a vastagbélbe, s az itt dolgozó baktériumok állítják elő a hidrogén, szén-dioxid, metán gázokat, melyek aztán távoznak a szervezetből. Nem mindenki szenved gázoktól, ugyanazon ételek fogyasztása alkalmával.

Folyadékfogyasztás alkalmával is nyelünk bizonyos mennyiségű levegőt. Ez is hozzájárul a gáztermeléshez. A lenyelt levegőtől általában böfögés útján szabadulunk meg. Amitől nem szabadulunk meg böfögés révén, az mind a vékony és vastagbélbe kerül, és puffadás formájában jelenik meg.

Mely élelmiszerek hajlamosítanak gáztermelésre?

Nagy valószínűséggel a szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztása után (brokkoli, káposzta, hagyma, gyümölcsök, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabona, szénsavas üdítők, gyümölcslevek) tapasztal gázképződést, böfögést, különösen, ha gyorsan eszik és iszik.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: WEBBETEG.HU