A beszédfejlesztésben is segít a lovas terápiaHír | 2015.06.23.

Bár a terapeuták és a szülők tapasztalatai alapján a lovas terápia sikerrel alkalmazható különféle mozgásszervi betegségek, fogyatékosság és rendellenes fejlődési állapotok esetén is, az állami támogatás igénybevételéhez szükséges, OEP által elvárt bizonyítási eljárás követelményeit szinte lehetetlen teljesíteni. A fóti lovas terápiás központban ugyanakkor akár nyolcvanszázalékos támogatást is kaphatnak a szerényebb körülmények között élő, rászoruló gyermeket nevelő családok.

Kettős funkciót tölt be a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központja: egyrészt a gyerekek mindennapi terápiáját biztosítja, másrészt pedig ez az intézmény a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány gyakorló- és oktatóhelye is, vagyis itt képzik a terapeutákat. Az anyagi nehézségek ellenére igen kedvezményes áron biztosítják a rászorulók számára a lovas terápiát – tájékoztatta lapunkat Bozori Gabriella lovas terapeuta, a központ vezetője.

„Egy terápiás foglalkozás bekerülési költsége 12 ezer forint, ez tartalmazza a lovak ellátását, a terapeuták fizetését, az orvosi költségeket és a rezsit. A szülők ugyanakkor a gyermekmentő szolgálattól igényelhetnek 20, 40, 60 vagy 80 százalékos támogatást is az óradíjak kifizetéséhez. A többség a legutóbbit kéri, így 2000 forintot fizet egy foglalkozásért” – fogalmazott a központ vezetője.

Bozori kiemelte, több szakmai érv is igazolja a módszer eredményességét, az anyagi források korlátozottsága miatt mégis kevés olyan pályázatot hirdetnek meg, amelyre lovas terápiával foglalkozó szervezetek pályázhatnak. „Az is nehézség, hogy az OEP a páciens és a diagnózis oldaláról közelíti meg a helyzetet, vagyis betegségre vonatkoztatva adja a támogatást. A központba sokféle problémával érkeznek a gyerekek, az OEP azonban azt várja, hogy minden betegség esetén kétséget kizáróan bizonyítsák be a módszer hatékonyságát. Ez szinte lehetetlen – mondja a vezető.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MNO.HU