A befogadó közösség értékeHír | 2016.04.19.

Beszélő Babakezek babajel tanfolyamok nem csak a kommunikációt és a szülő-gyerek kapcsolatot támogatják. A befogadó közösség a társadalmi beilleszkedést is segíti.

A Beszélő Babakezek program országszerte babajelbeszéd-tanfolyamokat tart szülőknek és babáiknak a korai kommunikáció segítéséért, a szülő-gyerek kapcsolat erősítéséért. A tanfolyamokon sajátos nevelési igényű gyerekek is gyakran részt vesznek, így a program az elfogadás és az együttnevelés kapcsán is pozitív tapasztalatokat ad.

 2016 márciusában az Otthon Segítünk Alapítvány által szervezett Beszélő Babakezek előadáson jelelő szülők is megszólaltak, és a program kommunikációra tett pozitív hatása mellett kiemelték közösségi értékét is: a sérült gyerekek számára a többségi közösségbe való integrálódás egyértelműen fejlesztő erejű, a tipikus fejlődésű gyerekeket nevelő szülők és gyerekeik számára pedig az integrált közösség az elfogadást, a nyitottá válást segíti elő. A kisgyerekek ösztönösen nyitottak, számukra természetes a befogadás, a szülők gondolkodása pedig általuk formálódik és új látásmóddal gazdagodik.

 – A legutóbbi foglalkozásomon ránéztem Erikára és kérdeztem: Hol van Barni? ­– mesélte Zentai Kata, a program vezetője. – És Barni, egy Down-szindrómás kisfiú egy másik anyuka ölében ült. Öt perc múlva egy harmadik anyuka ölében. Valójában – amellett, hogy ez a tanfolyami közösség az átlagosnál jóval nyitottabb – ez a hozzáállás nem volt jellemző a első alkalmakon. Ahogy a szülők megtapasztalták azt, hogy gyerekeik ösztönösen nyitottak, természetes módon együtt játszanak Down-szindrómás társukkal is, teljes mértékben befogadókká váltak. Csodás dolog átélni ezt a tanfolyami csoportokban. Nemcsak a sérült gyerekeknek jó ez a közösség, hanem a többségi gyerekek anyukái is gazdagabban térnek haza.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: DOWN BABA