A Balaton első akadálymentesített hajója, a Siófok katamaránHír | 2016.02.17.

A 170. hajózási szezon kezdetén, március 26-án bocsátja vízre a Balatoni Hajózási Zrt. felújított hajóját, a Siófok katamaránt. A Balaton első akadálymentesített hajója az egyik legforgalmasabb útvonalon, Siófok, Balatonfüred és Tihany között közlekedik majd.

A felújítási munkálatok utolsó fázisában járnak a társaság szakemberei, a Siófok katamaránt, a Balaton első akadálymentesített hajóját húsvét előtt, nagyszombaton ünnepélyes keretek között adják át.

- A Bahart 170. hajózási szezonja március 26-án indul, ezen a jeles évfordulón bocsátjuk vízre a hajót. A katamaránokat társaságunk jogelődei 1978-ban adták át, három ilyen típusú hajóval, a Siófok, a Füred és a Badacsony katamaránnal rendelkezik jelenleg a Balatoni Hajózási Zrt. A Siófok katamarán egy teljes koncepcionális változáson esett keresztül, hiszen gyakorlatilag a hajótest maradt csak meg, a teljes felépítményt újraterveztük és újraépítettük. Az eredeti állapotához képest gyakorlatilag rá sem lehet ismerni a hajóra, amely új formavilág, új dizájn által képviseli azt a szemléletmódot, amit társaságunk vezetése is képvisel, azaz, hogy modernizáljuk a vállalat működését, megjelenését, az ügyfelek kezelését és a kommunikációnkat - mondta el Dónucz László, a Balatoni Hajózási Zrt. értékesítési és forgalmi igazgatója.  

A katamarán tervei egy kooperációban valósultak meg, a Bahart saját szakemberei, mérnökei, tervezői, valamint egy budapesti építész csapat vett részt a közös munkában.

- A formavilágát, a formatervezését és a belső elrendezését tekintve egy közös produktum lesz a felújított hajó, a kivitelezésbe a saját munkatársainkon kívül alvállalkozók is közreműködtek. Alapvetően a legfőbb változás, hogy a katamarán jelleget változtattuk meg. A katamaránok sajátossága volt, hogy nagy üvegfelületeken lehetett kitekinteni a vízre, de nem volt meg az a közvetlen kapcsolat a vízzel, ami más hajóinkat jellemzi. Létrehoztuk azt a lehetőséget mind az alsó, mind a felső fedélzet esetében, hogy a hajó teljesen körbejárható legyen. Erre azért is szükség van, mert ez lesz a Balaton első, teljesen akadálymentesített hajója, így kerekes székes utasaink is körbe tudják járni a hajót, valamint egy mozgáskorlátozottak számára beépített lift segítségével a felső fedélzetet is megtekinthetik. A mozgáskorlátozott utasaink mellett a családok is egy fontos szegmensét képezik az utasainknak, ezért a kisgyermekes családok számára pelenkázóval ellátott illemhelyiséget alakítunk ki, valamint kerékpárral utazóknak lesz mód a kerékpárok szállítására is – beszélt a felújításról Dónucz László.

A Siófok katamarán nevéhez méltóan az egyik legforgalmasabb és legfrekventáltabb Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon közlekedik márciustól. Várhatóan egy keresett hajó lesz az idei szezonban, ugyanis a menetrendi közlekedés mellett gyerekprogramokat, bulihajó programokat, több külső vállalat, rendezvényszervező cég részéről érkeztek megkereséseket is kiszolgálhat majd.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SIÓFOKI HÍREK