A babák megmentői: magyarok, akikről speciális módszert neveztek elSzakmai cikk | 2016.10.07.

Hatalmas dolog, amikor egy aprócska baba végre elhagyhatja az inkubátort. Ám mint a szülők mondják, a neheze bizony csak ekkor kezdődik. Ez a korai fejlesztés időszaka. A koraszülött babák ugyanis a legtöbbször fejlesztésre szorulnak. Szerencsére akadtak olyan magyar szakemberek, akik szívükön viselték a sorsukat – és ma már tőlük tanul a fél világ.

Pető András – Pető-módszer, konduktív nevelés

Pető András orvos-gyógypedagógus Szombathelyen született, 1893-ban. Ausztriában végezte az egyetemet, majd rehabilitációs intézményekben dolgozott – ott alapozta meg a később már itthon kifejlesztett konduktív pedagógia módszerét. Budapesten létrehozta az Országos Mozgásterápiai Intézetet, és a Gyógypedagógiai Főiskolán tanszéket kapott. Azt mondják róla, hogy kiváló előadó, nagy tudású, sokoldalú, szuggesztív személyiség volt. Róla nevezték el később a Mozgássérültek Nevelőképző és Nevelőintézetét, amely a mai napig világszerte megbecsült Pető-konduktorokat képezte.

 

Pető András egyedülálló gyógymódjának alapgondolata az volt, hogy ha az idegrendszer károsodott, attól még rendelkezik tartalékokkal, létre lehet hozni benne új kapcsolatokat, amelyek mozgósíthatók – vagyis az agy újra tanítható. Az új módszer szerte a világon jelentős változásokat hozott a szakmában.

A Pető András Főiskola Korai Fejlesztő Központja ma olyan csecsemők és kisgyermekek számára nyújt komplex segítséget, akik a központi idegrendszer károsodása következtében nem életkoruknak megfelelően fejlődnek. Annál eredményesebben, minél fiatalabb életkorban kerülnek ide.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: NLCAFE.HU