A 10 éves Tímea májátültetés után „úszta le” EurópátHír | 2016.08.04.

A 10 éves Sipos Tímea négyszeres Európa-bajnok úszó. Koraszülöttként jött a világra, és az első évét majdnem végig kórházban töltötte, végül 11 hónaposan új májat kapott. Ma már senki nem mondaná meg, milyen sok mindenen ment keresztül, amikor Timit úszni látja. Az iskola és az úszóedzés után előszeretettel biciklizik, fut, vagy éppen a spárgát gyakorolja.

Az iskola és az úszóedzés után előszeretettel biciklizik, fut, vagy éppen a spárgát gyakorolja. Először édesanyjával, majd Timivel is beszélgettett a Nők Lapja Café.

Kezdjük az elején! Mikor született Timi és hogyan derült ki a betegség?

Timi 2005. december 26-án, karácsony másnapján született 33. hétre, koraszülött volt. Alig volt 2 kiló, ezért egyből az intenzív osztályra került Pécsett, ahol korán kiderült, hogy gond van, mert a széklete fehér volt. Ez abszolút májproblémára utal, először az orvosok azt gondolták, hogy egy egyszerű elzáródás, amit meg tudnak nyitni, de nem múlt el nála a sárgaság.

Kivizsgálások vették kezdetét, például egy májbiopszia, majd Budapestre irányítottak minket az SE I. Gyermekklinikára, ahol kiderült, hogy hepatikus biliaris atresiája van,vagyis az epevezetékek nem fejlődtek ki a májban. Megszüntették az elzáródást, a májat bekötötték közvetlenül a bélbe, hogy az epeváladék távozni tudjon. Nem volt még 2 hónapos, amikor a Kassai-féle műtétet elvégezték, de kiderült, hogy ez önmagában nem megoldás, szükség lesz a májátültetésre. Közel egy évig Budapesten éltünk: Timi a kórházban, én pedig a kórházhoz közeli Ronald-házban. Reggel hozzá, este a szállásra mentem.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: NŐK LAPJA CAFÉ