96 éves futó is indul a hétvégénHír | 2016.10.07.

Hárman képviselik idén a 42 év - 42 km programot, maratont fut az államtitkár asszony: többek között ezek is kiderültek ma délelőtt, amikor sajtótájékoztatót tartottak az október 8-9-i 31. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál felvezetéseként.

A The Aquincum Hotel Budapestben rendezett szerda délelőtti eseményen a szervező Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője és versenyigazgatója, Kocsis Árpád kijelentette: "Szerintem most az a legfontosabb, hogy hétvégén egy biztonságos és nagyon jó eseményt szervezzünk. Évek óta 6-7 ezer egyéni nevezőnk van a 42 kilométeren, s mindig az volt a célunk, hogy emellett sok-sok egyéb versenytávot is lebonyolítsunk, a 400 méterestől kezdve. Úgy néz ki, létszámcsúcs nem lesz ebben az évben, de minden idők második legnagyobb SPAR Budapest Maraton® Fesztiválját fogjuk megrendezni. Nagyjából 27 ezer nevezőre számítunk, az iskolai nevezőkből minden eddiginél több lesz."

Kiemelte még a jótékonyságot, idén nyolc különböző szervezettel dolgozik együtt a BSI. (Tavaly 35 millió forintnyi adomány gyűlt össze az eseményhez kapcsolódóan.) Hozzátette: a külföldiek száma hasonló a korábbiakhoz, tízezer futóturista érkezik Budapestre. "A főváros egész éves vendégéjszakáinak fél százalékát ez az esemény adja ki, ami ha belegondolunk, hatalmas szám." Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes ennek kapcsán elmondta, hogy azok a külföldi vendégek, akik a verseny miatt a fővárosba jönnek, sokszor több napon át itt-tartózkodnak, így utazásukat összekötik más programokkal is. "Ennek abszolút multiplikátor hatása van, nagyon komoly hozzáadott értékkel bír a város számára a verseny."

Novák Katalin, család-, ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár így fogalmazott: "A futás olyan tevékenység, amit bárki bármikor végezhet, nem kell hozzá nagyobb beruházás, csak egy jó cipő. Akár három generáció is futhat együtt egyszerre, s így is tehetünk az egészségünkért. Idén számunkra különleges a Fut a család mozgalom elindítása, amely pont ezt hirdeti: vegyük rá családtagjainkat a közös futásra, csatlakozzanak minél többen. A hétvégi eseményen is több százan vesznek részt ennek a mozgalomnak a képviseletében." Saját motivációiról is szólt:"Én idén arra vállalkoztam, hogy egyéniben is lefutom a 42 kilométert, ami miatt nagyon izgulok, s ezzel azt szeretném megmutatni, hogy három gyerek és egy sok elfoglaltságot adó munkahely mellett is képesek lehetünk ilyen célok elérésére."

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: FUTANET.HU