90 decibel a Művészetek PalotájábanEsemény | 2012.03.04.

Nem mindennapi élményben lehet része azoknak a siket és nagyothalló gyerekeknek, akik március 4-én délelőtt ellátogatnak a Művészetek Palotájába.

Hazánk lakosságának tíz százaléka él valamilyen mértékű hallásproblémával, közülük kb. 60 ezren teljesen siketek, 300 ezren pedig súlyos fokban nagyothallók. Ebből kifolyólag nem tudnak teljes életet élni. Ez azt is jelenti, hogy nem tudnak olyan kulturális előadásokon részt venni, amely életüket szebbé és tartalmasabbá tehetné. A jelnyelvnek köszönhetően ezek közül kivételt jelent a színház. Az országban lassan, de elindult egy pozitív társadalmi változás és szemléletváltás, ezt szem előtt tartva indult el a 90 decibel Project.

A projekt országos szintű, amelyhez az elmúlt évben 15 kőszínház és az ország talán legismertebb szabadtéri fesztiválja is csatlakozott. Köztük van több vidéki színház, s természetesen több budapesti teátrum is. Március 4-én 10 órától a 90 decibel Project meghívására, a Brit Nagykövetség támogatásával Budapestre érkezik a brit MATD Alapítványi Iskola 3 siket zenetanára, akik különböző hangszereken tanítják játszani a gyerekeket - ezzel is közelebb hozva számukra a zene világát.

Az intézményt 1988-ban alapította Paul Whittaker, hogy a siket és nagyothalló gyerekek számára elérhetővé és akadálymentessé tegye a zenét. Az elmúlt húsz évben több, mint ezer hallássérült gyerek vett részt zenei oktatáson, s a foglalkozások során összegyűjtött tapasztalatok alapján született meg speciális oktatási programjuk, amely a világ összes részén alkalmazható a siket és nagyothalló gyerekek oktatásában.

A zenei workshopra március 4-én 10-14 óra között a MÜPA-ban két helyszínen kerül sor, melynek során a hallássérült gyerekek a brit szakemberek irányításával megismerhetnek és kipróbálhatnak több hangszert, bevezetést kapnak a ritmus és a hangok, rezgések világába, az érdeklődő zenetanárok pedig a foglalkozások végén módszertani előadáson vehetnek részt. Az oktatási programjuk könyv formájában is elérhető, amelybe a helyszínen szintén betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FIDELIO