65 ezerből kellene kettőjüknek megélni Hír | 2011.09.09.

Egyik napról a másikra minden jövedelmét elveszítette egy zalai rokkantnyugdíjas. Először munkaképesnek nyilvánították, ezért elvették 86 ezer forintos nyugdíját. Majd szociális járadékot kért, de azt éppen azért nem kaphat, mert az elmúlt tizenegy évben nyugdíjas volt. Munkát ajánlani nem tudnak neki, de betegsége miatt nem is tudná elvállalni. Feleségével összesen 65 ezer forintból kellene megélniük.

Már csak nézni tudja Kovács József, amint ismerőse felvágja a tűzifát az udvarukban. Pedig ez a szakmája, favágóként dolgozott, amíg tizenegy éve le nem százalékolták. Bár menni is csak mankóval tud, három hónapja egy orvosi bizottság ismét munkaképesnek nyilvánította. Azt mondja, azóta is romlott az állapota - jelentette az RTL Híradó.
"A szúró fájdalmak, azok hatékonyabbak lettek. Végül is a bal térdemben, amiben a protézis van, az maradt ugyanolyan állapotban, csak a jobb térdem lett rosszabb" - panaszolta Kovács József.
Minden kérelmüket elutasították. Először elvették Kovács József nyugdíját, majd, hogy legyen miből megélniük, szociális járadékot kértek, de azt sem kaphattak.
Közel 30 évet ledolgozott erős fizikai munkával a fakitermelésben. Akkor fizette a tb járulékot, és itt maradt most egy fillér nélkül. "Micsoda dolog, milyen munka ez? " mondta Kovács Józsefné.
A nyugdíjbiztosítónál azt mondták, a jogszabály nem engedi, hogy szociális járadékot fizessenek a férfinek.
"Ha a rokkantság nem a munkaviszony fennállása, tehát nem kereső tevékenység alatt keletkezett, akkor nem tudjuk megállapítani a járadékot sem és ebben az esetben sajnos ez a helyzet" - mondta Dr. Fürediné Kerkai Valéria, a Zala Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának igazgatója.
Kovács József most hivatalosan munkanélküli, és segélyt sem kaphat. Azt mondja: felesége 65 ezer forintos nyugdíjából nem tudnak megélni, a rokonok segítenek nekik. Az 57 éves férfi bírósághoz fordult, hogy visszakapja rokkant nyugdíját. A per októberben kezdődik.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ