60 éve a fogyatékkal élő gyerekekértHír | 2012.10.24.

Hódmezővásárhely - Alig akad olyan vásárhelyi, aki ne hallott volna a Kozmutza Flóra Iskoláról. Az intézmény több, mint 60 éve áll a fogyatékkal élő gyerekek szolgálatában.

A Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon, és Gyermekotthon súlyos és középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok ellátására, napi iskoláztatására szakosodott intézmény. A Kutasi úti épületben, az idei tanévben 169 értelmében akadályozott gyerek és fiatal felnőtt oktatását, nevelését, habilitációját látják el. Az intézmény 39 településről fogad gyermekeket a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottságok beutaló határozatai, javaslatai alapján.

A tanulói létszám, a szabad iskolaválasztás bevezetése óta évről-évre nő. Bárcsak Csongrád megye tartozik a Kozmutza beiskolázási körzetébe, idén is több, más régiókból, illetve a határon túlról érkezett diák tanul náluk. Az intézményben a gyógypedagógiai-óvodai, illetve általános iskolai ellátás mellett, a megyében egyedüliként készségfejlesztő, szakiskolai oktatás is folyik, ahol az általános iskolát befejező, sajátos nevelési igényű, értelmileg középsúlyos fokban akadályozott tanulók egyszerű, betanulást igénylő munkafolyamatokat sajátíthatnak el. Az iskola egy korai fejlesztő csoportot is működtet, három év alatti gyermekek számára, illetve hat, tanköteles korú, súlyosan-halmozottan fogyatékos fiatal iskolai foglalkoztatásában, ambuláns ápolásában is részt vesz. A vásárhelyi iskola a bejárós diákok számára diákotthont, a gyermekvédelmi szakellátásra szorulók számára pedig gyermekotthont tart fenn. A Kozmutza Flóra egy - rajtuk kívül öt gyógypedagógiai intézetet integráló - regionális iskolai hálózat anyaintézménye is.

- A gyerekekkel minden évfolyamon gyógypedagógusok, logopédusok, szaktanárok és konduktorok foglalkoznak, de a nevelő munkát segítők is mind szakképzettek. A Kozmutzában egy magasan képzett, innovatív szemléletű tantestület dolgozik. A gyógypedagógiában ugyanis, a legjobbra törekvés létkérdés - mondta el Megyesi Istvánné, az iskola igazgatója.

Az oktatás, nevelés mellett az iskola nagy hangsúlyt fektet a családsegítő munkára, valamint a fogyatékkal élők iskolán kívüli életkörülményeinek javítására.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ