6 út, ahogy a természet közelsége megnyugtatSzakmai cikk | 2016.08.21.

“Az a baj itt a városban, hogy nem látni az eget. Mondjuk, amúgy sem néz fel senki.” - mondta anno egy falun élő iskolatársam. Gőzöm sincs, hogy miért égett ez a gondolat akkor a fejembe, de a lényeg, hogy számtalanszor eszembe jut, hogy vajon mennyit ad hozzá az életünkhöz az, ha közel élünk vagy legalábbis rendszeresen képesek vagyunk kapcsolódni a természethez. A pszichológiai kutatások szerint sokat. Legalábbis, ami a lelki nyugalmunkat illeti. 


Journal of Health Psychology-ban nemrég megjelent vizsgálatban arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy vajon milyen kapcsolat áll fenn a szorongás és a természethez való közelség között. Valójában a közelség nem fizikai szempontból volt igazán érdekes, a kutatókat az érdekelte, hogy a vizsgálatban résztvevők mennyire képesek kapcsolódni, lelkileg mennyire vannak közel a természethez. A vizsgálat legfontosabb eredménye, hogy a természet közelsége megnyugtatja a városlakó zaklatott elméjét, és ezt a hatást hat különböző módon is képes elérni. 

  1. Ellazít. A természet először is megnyugtat, ellazít, békét és nyugalmat sugároz. Voltak, akik arról számoltak be, hogy a természet közelsége a megújulás érzését nyújtja. 
  2. Szabadidőt biztosít. A természet közelsége kiránt a hétköznapokból, a városi környezetből, és ezzel szabadságot hoz. 
  3. Élvezetet nyújt. Ha a szabadban vagyunk az az öröm, boldogság és elégedettség érzését jelentheti. 
  4. Lehetővé teszi, hogy kapcsolódjunk valamihez. A természet közelsége enyhíti a gyökértelenség érzését, biztosítja, hogy valami nálunk nagyobbhoz, fontosabbhoz kapcsolódjunk, hogy a részesei legyünk valami jónak. Ha pedig kapcsolódunk, ha egybeolvadunk a világgal, az megnyugtatja az elménket is.

FORRÁS: DIVANY.HU