5 szokás, ami miatt nem jutunk előre a karrierünkbenHír | 2016.08.19.

Szokások, amelyekről nem is gondolnánk, hogy károsak és akadályozzák a karrierünket.

"Ha mi nem hiszünk magunkban, mások sem fognak hinni bennünk” – az alábbi gondolatmenetet valószínűleg igen sokszor hallottuk már motivációs előadásokon vagy olvashattuk könyvekben. Az igazság az, hogy a munkavállalók nagy része saját maga legnagyobb kritikusa, egy elmulasztott lehetőség után az elsők éppen mi vagyunk, akik szemrehányást teszünk magunknak, és másokban még talán meg sem fogalmazódik, mi máris soroljuk hibáinkat.

Hatalmas nyomás alá helyezzük magunkat, hogy elérjük az elérhetetlent, és amikor nem sikerül, akkor azon stresszelünk, mit kellett volna másképp csinálnunk. Ezek a gondolatmenetek mérgezőek és lassan szabotálják a sikerünket. Bármilyen nehéz is beismerni, sokszor mi magunk vagyunk a gátja annak, hogy előre jussunk a karrierünkben. 

A jó hír, hogy soha nem késő változtatni. Lehet, hogy csak egy kis lecsendesülésre és önelemzésre van szükségünk. Ha sikerre akarjuk vinni karrierünket, az alábbi öt szokástól kell megszabadulnunk:

1. Másokhoz hasonlítani magunkat!

Elég csak körbenézni az irodában vagy legörgetni barátaink Facebook oldalán, hogy meggyőzzük magunkat arról, hogy mindenki más sikeresebb nálunk. Ha kezdjük úgy érezni, hogy ismerőseink, kollégáink és rokonaink jobban állnak, mint mi, álljunk meg és gondoljuk át: mindenki teljesen egyedi életet él, tele különböző kihívásokkal és sikerekkel. Senki sem szereti a kudarcait közvetíteni, így nagy valószínűséggel saját legrosszabb pillanatainkat mások legjobb pillanataival vetjük össze. Zárjuk ki a külvilágot és koncentráljunk arra, hogy a legtöbbet hozzuk ki saját magunkból.

2. Ne vállaljuk túl magunkat

Számos munkavállaló az életet egy pánikroham előtti lelkiállapotban éli, túlórázva, túlhajtva, a kevés szabadidőt is zaklatottan élve át. Tanuljunk meg nemet mondani és vegyük észre, hogy a bűntudat vagy megfelelési kényszer miatt elvállalt plusz feladatok hogyan őrlik fel idegeinket és ölik ki az örömöt mindenből, amit csinálunk. Egy munkavállalónak véges az energiakészlete, ismerjük fel, hogy a mi teljesítőképességünk hol áll, és milyen munka-magánélet egyensúly az ideális számunkra. Ahogyan egyre kevesebb túlórát vállalunk, úgy szabadulnak majd fel kreatív energiáink és válhatunk sikeresebbé karrierünkben. 

3. Tanuljunk meg kikapcsolódni!

Sajátítsuk el a kikapcsolódás művészetét, vagyis azt, hogy a munkahelyi problémákat hogyan kell letenni a munkaidő végeztével. Ha reggelente kipihenten és motiváltan akarjuk kezdeni a munkát, akkor szokjunk le arról, hogy éjszakánként lefekvés előtt még az okostelefonon olvasgatjuk a kollégáktól kapott e-maileket. Hatalmas csapda, ha olyan fontosnak érezzük magunkat, hogy éjjel-nappal rendelkezésre kell állnunk ahhoz, hogy a dolgok a megfelelő mederben menjenek. Ne vegyük fel a telefont ebéd közben sem, tartsuk tiszteletben saját nyugalmi időnket, mert az információs túlterheltség negatív hatással lesz a karrierünkre. Ahogyan megtanulunk kikapcsolódni, úgy érzünk majd megnövekedett energiát és motivációt a munkánkban is!

4. Ne ragadjunk le múltbéli sikertelenségünkön!

Mindannyian követünk el hibákat, de a múltbéli balszerencséinket elemezgetni és folyamatosan napirenden tartani csak ahhoz vezet, hogy a bukástól való félelmünkben nem merünk majd új kihívásokat vállalni, és önbizalmunk lecsökken. Negatív spirálban tartani a gondolatainkat azért is veszélyes, mert megakadályoz abban, hogy felismerjük a jelen lehetőségeit. 

5. Ne viccelődjünk önmagunk kárára!

Ez a szokás igen jól hallható mások számára is, a saját magunkkal kapcsolatban tett gunyoros, önmarcangoló, cinikus megjegyzéseink nemcsak mások, de saját magunk szemében is leépítenek minket. A saját magunkon való viccelődés helyett vegyük komolyan magunkat, mások is ezt fogják tenni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: PROFESSION