5+1 ÉRDEKESSÉG A PARAATLÉTIKÁRÓLHír | 2016.07.16.

Ahogy az olimpián, a paralimpián is nagy érdeklődés övezi az atlétikát. Éppen ezért készíttetetünk egy összeállítást, amelyből sok érdekeset és hasznosat is megtudhat a paraatlétikáról.

1. Kategóriák és szabályrendszer

Az atlétika sportág a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szabályzata alapján működik. A paraatlétika is ugyanezekre az előírásokra épül, eszerint állapítják meg a különböző sérültségi kategóriákra vonatkozó előírásokat. A futó- és dobószámok pályáinak mérete változatlan, míg a dobószámoknál az eszközök tömegének meghatározásában van eltérés..

Az atlétikát – sérültsége fokozatától, típusától függetlenül – bárki űzheti. Néhányan kerekesszékben, mások protézisekkel, a vakok pedig segítőkkel (guide) versenyeznek. A versenyeken megtalálhatók a futó-, dobó-, ugró-, pentatlon- és maratonszámok is. Az atléták a sérültségüknek megfelelő kategóriákban indulnak a megmérettetésen.

Kategóriák:
T (track) - futószámok
T11–13 vak és látássérült versenyzők
T20 értelmi fogyatékos versenyzők
T31–38 központi idegrendszeri sérültek
T42–46 járóképes versenyzők
T50–54 kerekesszékes versenyzők

F (field) - dobó- és ugrószámok
F11-13 vak és látássérült versenyzők
F20 értelmi fogyatékos versenyzők
F32-36 központi idegrendszeri sérültek
F40-46 járóképes versenyzők
F51-58 kerekesszékes versenyzők

2. Kik vehetnek részt a paralimpián?

Az atlétikát a világban a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, az IPC atlétikai bizottsága szervezi, és négyévente rendez világbajnokságot, illetve regionális bajnokságokat. Az IPC az atlétikai versenyeket a Nemzetközi Atlétika Szövetség szabályai szerint bonyolítja a mozgáskorlátozott, látássérült és értelmi fogyatékossággal élő sportolók számára is. A paralimpiai játékokon való részvételhez ezeken a versenyeken közvetlen módon lehet helyet szerezni, illetve a világranglista alapján állapítják meg az országok számára biztosított kvótát és az ún. szabadkártyákat. A paralimpiai játékokra az atlétika vonzza a legtöbb sportolót és nézőt, és ebben a sportágban rendezik a legtöbb versenyszámot is. Az atlétika 1960 óta szerepel a paralimpián.

3. Az aktív kerekesszékek

Az ún. aktív kerekesszékeket a 50-es kategóriában lévő „futók” használják. A dobóversenyzők az IPC paraméterei alapján házilag, egyéni sérültségükhöz készített speciális dobószékeket használnak. Míg a futószékek árai egy jobb személyautó árával vetekszenek, addig ezek a dobószékek házilag barkácsolt, hegesztett magas sámlira emlékeztetnek.

4. Atléták száma az idei paralimpián

Az atlétika itt is minden tekintetben a „sportok királynője”! Szinte valamennyi résztvevő országnak lesz atlétája a paralimpián, és az induló versenyzők száma is eszerint alakul.

Férfi

Női

Vegyes

Összesen

95

82

0

177

Az éremszerző versenyszámok részletes listája 2014 márciusában kerül közzétételre

A sportolók (atléták) kvótája

Férfi

Női

Nemtől független

Összesen

660

440

0

1100

5. Kiemelkedő magyar versenyzők

A mieink közül Biacsi Ili és testvére, Beri kiemelendő. Nevelőedzőjük Josztné Vas Sarolta és egyesületi edzőjük, a szinte pótapuka, Antal Andor. 2001-ben lettem a Magyar Értelmi Fogyatékosok Sportszövetségének a szövetségi kapitánya s rögtön markáns feladatként kaptam a 2002-es budapesti INAS – FID atlétikai Európa bajnokság rendezésének és magyar válogatottjának kialakításának hálás feladatát. Sydney paralimpia után 5 atlétánk maradt és melléjük kerestem sportolókat. Ebből az új csapatból jelenleg még hárman válogatottak! Ili mellett az ikertestvér Biacsi Bernadett s a Váci Reménység SE versenyzője Keresztesi Erika. Mindhárom lány egy csoda! Ili még rajtuk is túltesz, hiszen a legeredményesebb versenyzőnk azóta is. Londonban paralimpiai bronzérmet szerzett s világbajnoki címei 20 felett vannak.

Szerény, ambiciózus igazi csapatember. Testvérével hallatlan nagy munkát vállalnak tanyájukon ahol a rengeteg állat mellett a súlyosan mozgássérült édesanyjuk ellátása is gyakorlatilag az ő feladatuk. Napi hat órában dolgozik testvérével a szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft alkalmazottjaként. Igazgatójuk, Makrai László segítsége nélkül nem készülhetnének nyugodtan a paralimpiára. Mára felnőtt lányok lettek! Bármikor bárkinek a segítségére sietnek. Ha nekik van, szükségük segítségre arról sokszor szemérmesen hallgatnak. Nagy öröm velük dolgozni edzőik szerint. A magyar csapat egyik kedvence Ili s bárhol megjelennek Berivel hatalmas sikert aratnak. Ez nemcsak hasonlóságuknak, hanem végtelen kedves, szeretetre méltó egyéniségüknek is köszönhető.

+1. Külföldi kedvenc

A külföldiek közül kiemelendő az észt Sirly Tiik-et, aki Sydneyben bronzérmes volt magasugrásban, de ma már súlylökésben versenyez. A magyar és az észt csapatnak különlegesen jó a kapcsolata. Az elmúlt másfél évtizedben igyekeznek egymás segítségére lenni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MINDENAMISPORT