„Lásd meg őket!” 470 gyermekrajz készült a Vakvezető Kutyák VilágnapjáraEsemény | 2013.04.29.

Ha több lesz az olyan gyerek, aki nem fordul el a látássérült emberektől, akkor nem lehet baj a jövőnkkel, jobb lesz együtt élnünk. A gyerekek most is bebizonyították, hogy csodákat tudnak tenni, hiszen plakátpályázatunkra 470 alkotás érkezett az ország közel 100 iskolájából, óvodájából. Április 27-e a Vakvezető Kutyák Világnapja, amit idén a két győztes pályamunkából készült és a Kossuth téri metrómegállóban kihelyezett óriásplakát felavatásával ünnepelnek meg.

A „Tervezz plakátot a vakvezető kutyákról” című pályázatunk során arra kérték az 5-14 év közötti gyerekeket, hogy rajzukkal mutassák meg a vakvezető kutyákkal való viselkedés legfontosabb szabályait. Büszkék arra, hogy míg a pályaművek készültek, Magyarország valamennyi megyéjében szó esett a vakvezető kutyák ügyéről.

A legtöbb közönségszavazatot szerzett plakáttervet Molnár Cintia Rebeka kisnánai diák készítette, a szakmai zsűri pedig Popovics Johanna gyáli óvodás rajzát választotta a másik győztesnek. A legeredetibbnek a „Lásd meg őket!” szlogent találták, amit egy budapesti diák, Palkó-Lappints Áron vetett papírra. A két plakátterv megvalósult, a Kossuth téri metrómegállóban óriásplakátként hívja fel a figyelmet a vakvezető kutyák ügyére. Mindhárom gyermek emellett egy különleges élményt is nyert, hiszen iskolájukban, óvodájukban találkozhatnak majd az alapítvány munkatársaival és kipróbálhatják, hogy vezet a vakvezető kutya.

A két alkotónak és a legjobb szlogen kitalálójának járó díjat és nyereményt Varga Nóra látássérült önkéntesük, Dani vakvezető kutya gazdája adta át az alapítvány képviseletében. 

Április 27-e a Vakvezető Kutyák Világnapja. Az ötlet Nagy-Britanniából származik, a Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetsége rendezte meg az első alkalmat. 1994-es első megünneplését követően világszerte megemlékeznek a vakvezető kutyák munkájáról. 

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: BARÁTHEGYI VAKVEZETŐ KUTYA ISKOLA