4 tipp az ütős önéletrajzhozHír | 2015.09.03.

Egy jó önéletrajz az álláskeresés első lépcsőfoka az álomálláshoz vezető úton. Íme 4 hasznos tipp, hogy hogyan írjuk meg, hogy igazán ütős legyen.

Ütős önéletrajz, erős közösségi média jelenlét, magabiztos interjú - ha mindhárom adott, akkor nagyobb sikerrel vehetjük az álláskeresés buktatóit. Ha viszont e három dolog valamelyike nincs jelen, vagy éppen gyenge lábakon áll, akkor kisebb az esélyünk arra, hogy elnyerjük a kiszemelt állást - hívja fel a figyelmet Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

Nézzük végig, hol lehet bakizni! Ha beazonosítottuk a lehetséges gyenge láncszemeket, és utána megtesszük a szükséges változtatásokat, akkor az esélyeink is nőni fognak, hogy hamarosan állásajánlatot kapjunk.

1. A termék én vagyok

Az önéletrajzírás élethosszig, de legalább nyugdíjig tartó tanulási folyamat - véli a karrier-tanácsadó. Az önéletrajzot ugyanis folyamatosan kell frissíteni, mindig az aktualitásoknak megfelelően.

Jó hír viszont, hogy ha egyszer valaki megtanulja, hogy mire figyeljen, akkor évekig csak utána kell igazítgatni. (Egészen addig, amíg egy új önéletrajz írási trend beszivárog a piacra.)

Fontos, hogy az önéletrajz legyen egybefüggő, összetartozó részekből álló dokumentum: egy termék, egy márka - vagyis az álláskereső -, és az önéletrajz ennek terméknek a nagyszerűségéről, tapasztalatairól szól. Arról, hogy mennyire illeszkedik a meghirdetett álláshoz.

2. A 30 másodperces szabály

Az önéletrajz legyen jól olvasható, könnyen emészthető és gyorsan áttekinthető. Tudjuk, hogy az első körben 30 másodpercnél hosszabb időt senki sem szán az átnézésére. Tehát annyira jól strukturáltnak és áttekinthetőnek kell lennie, hogy a HR-es kollega vagy a tanácsadó azt mondja, hogy "Igen, vele érdemes tovább foglalkozni."

Az első olvasásnál inkább csak arra van idő, hogy gyorsan átfussák, rátekintsenek a 2 utolsó munkahelyre, munkakörre, évszámokra, átfutják, hogy milyen feladatokat végeztünk eddig. Ezeknek kell a pályázót "eladniuk".

Hogyan tudjuk javítani az esélyeinket? Mindenképpen nyomtassuk ki a már elkészült CV-t, mert nyomtatásban lehet, hogy észreveszünk olyan hibákat is, melyek felett a képernyőn történő olvasáskor átsiklottunk. Kérjük meg egy ismerőst, barátot, aki nem ismeri kívülről-belülről a karrierünket, hogy friss szemmel nézzen rá a CV-re és mondja el a benyomásait. Érdekes lesz megtapasztalni, hogy 30 másodperc alatt milyen következtetéseket von le rólunk.

Ez egy nagyon hasznos gyakorlat, mert könnyen előfordulhat, hogy az ismerős máshol látja a hangsúlyokat, mint az álláskereső. Lehet, hogy át kell alakítani egy-két pontot.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: ANNA.HU