4 dolog a fogyatékossággal élő emberek triatlonsportjárólHír | 2016.08.06.

Ebben, sportágban is lesz magyar induló a paralimpián, ráadásul a többszörös világbajnok Boronkay Péter, aki végül szabadkártyát kapott, és így ő a 40. magyar sportoló, aki részt vehet a XV. Paralimpiai Játékokon.

Zana Anita gyűjtése.

1. Debütáló sportág a paralimpián

Idén, Rio de Janeiróban lesz először hivatalos paralimpiai versenyszám.

2. Távok és versenyszámok

A paratriatlont az ITU (International Triathlon Union; Nemzetközi Triatlon Szövetség) 15 éve támogatja. Ebben a sportágban jelenleg 6 kategóriában lehet elindulni, többek között a sprint távon, amely 750 m úszásból, 20 km kerékpározásból (hand-cycle/tandem) és 5 km futásból áll. Jelenleg minden évben világbajnokságot rendeznek.

A parasportolók vállalkozhatnak az olimpiai táv (1500 m úszás-40 km kerékpár-10 km futás), és a hosszú táv (3800 m úszás-180 km kerékpár – 42 km futás) teljesítésére is. Utóbbi távokon egyénileg és „én úszok, te kerekezel, ő fut” jelleggel váltóversenyben is részt vehetnek a különböző hazai és nemzetközi versenyeken. 

3. Guide és protézisek, valamint az egyéb segítők

Mozgássérültek

A sportolóknak a versenyeket önállóan kell teljesíteni, de a váltó zónában az öltözésnél, illetve a vízből való kijövetelnél, előre kijelölt segítők közreműködhetnek. 15 éves kortól lehet indulni a Nemzetközi Triatlon Szövetség által felügyelt versenyeken. Emellett az előzetesen engedélyezett protéziseket lehet használni.

Látássérültek

A guide az a kísérő versenyzőtárs, aki a látássérült sportolóval együtt teljesíti a verseny távját. A sportolók a combjuknál, vagy a dekáknál összekötve úsznak, országúti tandemkerékpáron kerékpároznak és a csuklójuknál összekötve futnak.

4. Sérültségi kategóriák

A kategóriákban a sportolókat sérülésük súlyosságától függően pontszámok alapján értékelik.

  • PT1 – Ebbe a kategóriába tartoznak azok a sportolók, akik kerekesszékkel versenyeznek. Jellemző az izomerő, végtaghiány, hypertonia, ataxia, izomrángás, amely megakadályozza a sportolót, hogy biztonságosan tudjon biciklizni és futni. Használhatnak a kerékpáros pályán fekvő handcycle. - Pontszáma: legfeljebb 640,0 pont
  • PT2 – Jellemző a végtaghiány, hypertonia, ataxia és/vagy izomrángás, csökkent izomerő vagy mozgási tartomány. Az amputált sportolók használhatják a jóváhagyott protézist vagy más támogató eszközöket. - Pontszáma: legfeljebb 454,9 pont.
  • PT3 - Tartalmazza, a végtaghiány, hypertonia, ataxia és vagy izomrángás, csökkent izomerő vagy mozgási tartomány, A sportoló használja jóváhagyott protézist vagy más támogató eszközöket. Pontszáma:455,0 - 494,9 pontérték között van.
  • PT4 - Tartalmazza, de nem kizárólagosan, a végtaghiányt, hypertonia, ataxia és/vagy izomrángás, csökkent izomerő vagy mozgási tartomány. A sportoló használja jóváhagyott protézist vagy más támogató eszközöket. Pontszáma: 495,0 - 557,0 pontérték közötti.
  • PT5 - teljes vagy részleges látáscsökkenés (IBSA / IPC meghatározott alosztályok B1, B2, B3): Azok a sportolók tartoznak ebbe a kategóriába, akik teljesen vakok (B1), valamint a gyengénlátó sportolók, akiknek a látásélesség kevesebb, mint 6/60, látás vagy látótér kevesebb, mint 20 fok (B2-B3).