35-40 érmet hoznának el LondonbólHír | 2012.04.06.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke szerint a versenyzők és edzők számára is óriási kihívást jelent a felkészülés az augusztus 29-től szeptember 9-ig tartó londoni paralimpiára.

Az MPB első embere 149 nappal a megnyitó előtt a távirati irodának elmondta, hogy rengeteget változtak a körülmények a négy évvel ezelőtti, pekingi felkészüléshez képest. "A paralimpia a sportolók létszámát tekintve az olimpia után a világ második legnagyobb sporteseménye, folyamatosan fejlődik, a média érdeklődése is egyre nagyobb, amit itthon is tapasztalunk " mondta a sportvezető. "Pekingbe tizenkét újságíró utazott velünk, Londonba már huszonhárman jönnek, aminek természetesen nagyon örülünk, de ez pluszfelelősséggel is jár. A külföldi riválisok az olimpikonokéval megegyező körülmények között készülhetnek, hasonlóan nagy szakmai stábbal, a társadalmi és anyagi megbecsülésük is közel azonos az olimpikonokéval. Nálunk is történtek apró lépések ebbe az irányba, de ezen a téren még le vagyunk maradva a vetélytársaktól, igaz, érezzük a szándékot a helyzet javítására."

Gömöri hozzátette: még mindig sokakban él az a tévhit, hogy a paralimpián bárki elindulhat, aki mozgássérült. Kiemelte, hogy ugyanúgy kvótát kell szerezni a világversenyeken elért eredmények és a világranglista alapján, mint az olimpikonok esetében, és a paralimpikonoknak is kötelező részt venni a játékok előtt legalább három doppingellenőrzésen. "A szabályok ugyanolyan szigorúak, mint az olimpia esetében, mivel a parasportban is egyre több a pénz, sajnos doppingesetek is vannak, de szerencsére magyar sportolók ebben nem érintettek, és mindent megteszünk azért, hogy ez a helyzet a jövőben se változzon" - jelentette ki az MPB elnöke.

A felkészülésről elmondta, hogy a sportegészségügyi háttér sokat javult az elmúlt időszakban, a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi Tanszékén külön helyiséget rendeztek be, ahol a parasportolók igényeihez igazodó berendezések állnak rendelkezésre. Ezenkívül az MPB vásárolt egy vérképelemző berendezést, amely a levett mintából két-három perc alatt részletes információt ad a versenyzőkkel foglalkozó szakembereknek a sportolók egészségi és edzettségi állapotáról. Az alig 14 kg-os szerkezetet a paralimpia előtt az edzőtáborokba is magukkal viszik a versenyzők.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ