332 kerekesszéket vásárolt egy kisfiúHír | 2014.07.04.

Amíg csak lehet, a gyerek maradjon gyerek: játsszon, rosszalkodjon, minden mást hagyjon csak a felnőttekre. A most 11 éves kisfiú, Zack Francom azonban nem kér ebből, limonádét árul, hogy a befolyt összegből kerekesszékre gyűjtsön másoknak. Eddig 332 darab kerekes székre gyűlt össze a pénz.

„Sok kerekesszékes embert ismerek, és nagyon elszomorít, ha valakinek nincs. Az az ember nem tud mozogni, és senkit nem érdekel, hogy nekik nincs” – nyilatkozta a kisfiú, aki a limonádét 50 centért, a 2 darab sütit pedig 1 dollárért – kb. 220 forintért – árulja a házuk előtt.

Az ötlet onnan indult, hogy Zack iskolájában gyűjtést indítottak, minden osztálynak 86 dollárt kellett összegyűjtenie, amiből aztán kerekesszékeket vásárolnak azoknak, akiknek erre nem telik. Zack pedig továbbgondolta a dolgot, és megálmodott egy sokkal jobb ötletet, saját jótékonysági kezdeményezésben fogott: keksz- és limonádébizniszbe kezdett.
 
Megálmodta, hogy limonádét és kekszet fog árulni az út szélén, a befolyt összeget pedig egy egyházi szervezetnek ajánlja fel, ahol 55 országba gyűjtenek kerekesszékeket. Guatemalában például egy egész évet kellene dolgozni azért, hogy a rászoruló kerekesszékhez juthasson. A kisfiú eltökélt, egyre nagyobb keretekben gondolkodik, minél több gyereket szeretne bevonni a kezdeményezésbe: „Az álmom az, hogy egyszer majd körberepüljem a földet, és átadhassam a kerekesszékeket.”