30 éve értük-velük!Esemény | 2011.11.23.

2011-ben fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége. A megemlékezések csúcspontját jelentő, a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezésre került jubileumi ünnepség díszvendége Schmittné Makray Katalin, Soltész Miklós szociálpolitikáért felelős államtitkár és Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos volt.

„A Szövetséget mindig is progresszív szakmai munkájáról ismerték. – kezdte köszöntőjét Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke. „Az első lakóotthonok létrehozása, az önérvényesítő mozgalom, a támogató szolgálatok modellprogramja, a könnyen érthető kommunikáció és a támogatott döntéshozatal hazai terjesztése, valamint az idén megkezdett támogatott lakhatási program mind olyan innovatív kezdeményezések, amelyeket az ÉFOÉSZ indított útjára” – hangsúlyozta.

Kiemelte, bár az elmúlt évtizedek alatt sokat léptünk előre az egyenlő esélyek megteremtése terén, ma mégis legalább akkora szükség van a Szövetségre, mint megalakulásakor. „Az ÉFOÉSZ által vállalt társadalmi felelősség, a szolidaritás, a közösségi összefogás olyan időtálló értékek, amelyek ma is munkánk alappillérei lehetnek.”

Schmittné Makray Katalin köszöntő beszédében felidézte azt a szeretetet és lelkesítő energiát, amelyet minden alkalommal megtapasztal fogyatékossággal élők körében. Köszönetet mondott mindazoknak a szakembereknek, szülőknek, családtagoknak, akik helyt állnak a nehéz élethelyzetekben.

„Amikor olyan környezetben vagyok, ahol fogyatékkal élők és gondozóik vannak együtt, még közelebb érzem magamhoz a szociális területet” – fogalmazott köszöntőjében Soltész Miklós, a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. „Fogyatékkal élő gyermeket nevelni, illetve egy, az ÉFOÉSZ-hoz hasonló szervezetet megalapítani és működtetni egyaránt embert próbáló feladat” – fűzte hozzá.

Bercse László a Szövetség önérvényesítő csoportjának tagja, az érintett emberek képviseletében kijelentette: „A segítséget, támogatást elfogadjuk, szükségünk van rá és meg is köszönjük. Helyettünk azonban senki nem dönthet! Közösségben szeretnénk élni, tanulni, dolgozni, barátokat és párt találni, döntéseket hozni – ugyanúgy, mint bárki más”.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: ÉFOÉSZ