30 éve a hallássérült gyermekekért - interjú Szerdahelyiné Fehér Zsuzsanna szurdopedagógussalHír | 2014.05.27.

Szerdahelyiné Fehér Zsuzsannát- a gyerekeknek és szüleiknek csak Zsuzsi néni – sokan ismerik. Vagy a Cinkotai úti iskolából, vagy az EduKidből. Derűs lényével, mosolyával elvarázsolja a gyerekeket. Óráin szinte észre sem venni, hogy éppen hallás- vagy beszédfejlesztés zajlik.

Mindenkihez van egy-két kedves szava, ő az a pedagógus, aki szívvel-lélekkel végzi munkáját, árad belőle a hivatása iránti elkötelezettség és a gyermekek felé irányuló szeretet. Ebben az évben éppen harminc éve annak, hogy erre az útra lépett és ezt a pályát választotta. A jubileum alkalmából beszélgettünk vele, de minden olyan témákról is szó esett, ami a szurdopedagógiával, fejlesztéssel kapcsolatos, és amelyekre eddig még a hallássérült gyermeket nevelő szülők sem kaptak választ.

- Nem is gondolná az ember, hogy 30 éve van ezen a pályán…

- 1984-ben végeztem a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola oligofrén- és szurdopedagógia szakán. 2014-ben lesz hivatásom 30 éves jubileuma. Pályafutásomat Budapesten, a Cinkotai úti Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolájában kezdtem, ahol a mai napig dolgozom főállásomban. 15 évig a szakmai módszertani munkaközösségek vezetőjeként, valamint 27 éven keresztül osztályfőnökként tevékenykedtem és elsősorban a magyar nyelv, illetve a beszéd tanítása volt a fő területem. Néhány éve választottam az utazótanári munkakört, hogy az utolsó ballagó tanítványaimat segíthessem integrációjukban, a középiskolában. Most készülünk az érettségire.

- Emellett gyakran látni az EduKidben is. Főleg nyáron. Milyen út vezetett ide?

- Az EduKid-ba sorsszerűen kerültem. Egy baleset hosszantartó lábadozási időszaka után nyáron kerestem kiegészítő munkát és álmomban sem gondoltam volna, hogy a hivatásomnak megfelelő feladatokat végezhetek majd. Fantasztikus tapasztalatokkal gazdagodom itt a hallásdiagnosztikai– és fejlesztőközpontban. Hálás vagyok a Sorsnak, hogy szakmai látóköröm kibővül, bepillantást nyerhetek a hallássérült gyermekellátás rejtelmeibe. Nagy előny, hogy teamben dolgozhatom. Itt mélyülhettem el igazán a hallókészülékek világában és itt ismerkedhettem meg olyan hallásproblémákkal is, amelyekkel szegregált iskolai körülmények között nem találkozhattam. Ez a munka teszi teljessé a szakmai tapasztalataimat.

- Sokan nem is tudják, de valójában mi a szurdopedagógus feladata?

- A szurdopedagógus feladata nagyon összetett. Gondozzuk a hallássérült gyermekek hallását, beszédét és attól függően, hogy mely intézményben és milyen munkakörben dolgozik az ember éppen más-más lesz a hangsúlyos feladat. Az EduKid-ben kiteljesedik a szurdopedagógiai munkám, hiszen a korai gondozástól az általános iskolai korosztályon át egészen a középiskolás gyermekekig segítem a beszédfejlesztést valamint a tanácsadást.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL