3 érv a megváltozott munkaképességű dolgozók mellettSzakmai cikk | 2013.05.13.

Anyagilag is jobban jár, aki megváltozott munkaképességű embereket alkalmaz, illetve brandépítésre is nagyon jól használható egy ilyen jellegű társadalmi felelősségvállalási program.

2013-ban mindössze néhány új szabályt kell megismernie annak a munkáltatónak, amely versenyképessége javításában, költségei csökkentésében vagy a vállalat társadalmi felelősségvállalás tudatos megvalósítása során megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztat.

A támogatások rendszerének 2013. év elejei átalakítása a megváltozott munkaképességűek élethelyzetének hosszú távú és tartós javítását a nyílt munkaerőpiacra történő visszatérésükkel kívánja elősegíteni. Emellett a bevezetett változások, a tervek szerint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához nyújtott költségvetési források hatékonyabb felhasználását is szolgálja.

"A megváltozott munkaképességűek alkalmazása mellett szóló érvek között a leggyakoribb, hogy az rehabilitációs foglalkoztatáshoz szükséges beruházás és akkreditáció egyszeri költsége, valamint a megváltozott munkaképességűek után igénybe vehető adókedvezmény áll szemben az évente fizetendő rehabilitációs hozzájárulás összegével" - magyarázta Csákvári Róbert, Work Force Kft. ügyvezető-tulajdonosa. A 2013. évi változások minden bizonnyal több munkaadót ösztönöznek majd a rehabilitációs foglalkoztatáshoz szükséges akkreditáció megszerzésére, hiszen így az évente felmerülő fix költség helyett adókedvezménnyel számolhatnak.

A munkaerő kölcsönzéssel és közvetítéssel foglalkozó cég több mint 50 ezer fős saját adatbázisában egyébként több mint 1000 megváltozott munkaképességű munkavállalót tart nyilván és ajánl az erre igényt tartó munkáltatóknak. A cég mindemellett közel száz megváltozott munkaképességű saját dolgozót foglalkoztat elsőként akkreditált telephelyén és folyamatban van második, ilyen munkavállalók fogadására szánt telephelyének akkreditációja is. Ezzel a cég nem csupán közvetítő, de maga is munkahelyteremtő.

A cégeknek elsősorban annak átgondolását javasolja a szakember, hogy melyek azok a feladatkörök, amelyek elvégzésére a különböző mértékben megváltozott munkaképességű emberek is alkalmasak. "Gyakran fordulnak hozzánk partnereink, hogy ugyan szívesen vennének részt rehabilitációs foglalkoztatásban, nincs olyan vállalati terület, amely ezt lehetővé tenné. Közösen áttekintve szinte minden esetben megtaláljuk az alkalmas pozíciókat, amelyekre akár saját adatbázisunkból is ajánlhatunk megfelelő munkavállalót."

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: PROFESSION