2017-re bilingvális oktatással tanulhatnak a siketekHír | 2013.11.14.

A kormányzat támogatja és szorgalmazza a siketek bilingvális oktatását, amikor a beszélt magyar nyelv mellett a magyar jelnyelvet is alkalmazzák - jelentette ki a szociális és családügyért felelős államtitkár kedden, a témában rendezett budapesti konferencián. Az Országházban tartott szakmai tanácskozáson Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy az így tanuló gyermekek nagyobb tudáshoz és lehetőséghez jutnak az életben.

Soltész emlékeztetett arra, hogy 2009-ben fogadták el a jelnyelvi törvényt, amely szerint 2017-re kell felkészülni a bilingvális oktatásra. Beszélt arról is, hogy az infokommunikációs akadálymentesítés egyre inkább teret nyer a magyarországi közmédiában és a közösségek életében. Nagyon fontos eredménynek nevezte a jelnyelvi tolmácsok alkalmazását.

A rendezvényhez kapcsolódva az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatót juttatott el az MTI-hez. Ebben azt írták, hogy a kormány a fogyatékossággal élőknek nyújtott segítségen belül kiemelt figyelmet szentel a hallássérülteknek. Intézkedésekkel, költségvetési és uniós forrásokkal támogatja a siketeket és a siketvakokat - például ingyenes számukra a jelnyelvitolmács-szolgáltatás országos hálózata.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIENTPRESS.HU