2012-től indulhat Pécsen a kerekesszékes teniszoktatásHír | 2011.10.29.

A Pécs Városi Tenisz Club 2012-ben bemutató napot szervez, hogy megismertesse a kerekesszékes teniszt a pécsi lakosokkal és környékbeliekkel. A klub ügyvezetője szerint lesz igény a kezdeményezésre, míg Farkas László, a Budapesti Kerekesszékes Tenisz Szakosztály elnöke úgy látja, az oktatás hiánypótló szerepet tölt be a térségben. Jelenleg Budapesten, Miskolcon, Sopronban, Balatonfüreen és Rajkán űzik a sportágat.

A Pécs Városi Tenisz Club (PVTC) úgy döntött, szeretné meghonosítani az első Dél-dunántúli kerekesszékes teniszoktatást. Ennek érdekében már felvették a kapcsolatot a Budapesti Kerekesszékes Tenisz Szakosztály elnökével, Farkas Lászlóval. A klub 2012 folyamán kívánja megismertetni a pécsi lakosokkal a sportágat, egy bemutató nap keretein belül. „Azt, hogy mekkora igény lesz az oktatásra csak a bemutató nap után lehet megmondani, de véleményünk szerint sikeres lesz a kezdeményezésünk" – mondta el a Közelképnek Horváth Rita, a PVCT ügyvezetője, aki szerint a városban nagy kultúrája van a tenisznek, így a helyi klubok is nyitottak lesznek a kezdeményezésre. „A pécsiek más sportágakban is jeleskednek, például ülőröplabdában szép sikereket értek el. A Kerekesszékes Tánccsoportunk pedig kifejezetten híres".

A felkészülést egyelőre a speciális oktatásról szóló szakirodalommal segítik, de az edző személye még nem dőlt el. A kerekesszékes tenisz nem igényel különleges körülményeket: a pályát nem szükséges átalakítani, a háló magassága is ugyanakkora. A szabályok között csupán annyi a különbség, hogy a kerekesszékben játszóknál a labda kétszer pattanhat le, még akkor is, ha ép testű sportoló játszik kerekesszékes teniszezővel. „Aki veszi a fáradságot hogy edzésre járjon, annak nagy örömet fog okozni a teniszezés. A sportág elsajátításához bizony kitartás kell, mert elég időigényes" – tudtuk meg Farkas Lászlótól, aki mint versenyző több nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő teljesítményt.

Legjobbjaink eddig négyszer szerepeltek a Paraolimpián, emellett számos világranglista versenyt nyertek Izraeltől Argentínáig. Budapesten kívül Sopronban, Miskolcon, Balatonfüreden és Rajkán játszanak kerekesszékes teniszezők, összesen tizenketten. „Mivel világszerte és a környékünkön is sok verseny van, ezért nagyon jók a felkapaszkodási lehetőségek" – mutatott rá Farkas, aki biztos benne, hogy a pécsi oktatás hiánypótló lesz. 

„Ha sikeresen beindul az oktatás, akkor a nálunk teniszező kerekesszékeseknek mindenképpen szeretnénk versenyt rendezni" – ígéri Horváth Rita, akitől azt is megtudtuk, hogy nem csak az egész Városi Tenisz Centrum területén, de az előtte található parkolóban is akadálymentesen tudnak közlekedni a mozgáskorlátozott emberek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG