18 millió forintot gyűjtöttek össze alkotásaikkal az autista fiatalokHír | 2011.12.14.

A Concorde Értékipar Zrt, és a Mosoly Otthon Alapítvány bebizonyította, hogy a vállság idején is lehet áldozni azokra, akik rászorulnak a támogatásra. „Fogadj be" program keretein belül megrendezett jótékonysági árverésen összesen 18 millió forintot érő, autista művészek által készített alkotás talált gazdára.

17 autista fiatal 99 alkotása árasztotta el a Műcsarnokot november 27-én. A harmadik alkalommal megrendezett esemény idén is gyümölcsöző eredményt hozott: „Örömmel tölt el, hogy a mecenatúrát, illetve a civil szférát is érzékelhetően sújtó hazai és nemzetközi válság és rossz hangulat ellenére sikeres volt az idei aukciónk is" - közölte Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke, a Mosoly Otthon Alapítvány elnöke. Az esten olyan hírességek is a jó ügy mellé álltak, mint Krizsó Szilvia - aki egyben az est házigazdája volt - és Kulka János színművész, az autizmus nagykövete.

Akárcsak a megelőző években, az idei árverést is Virág Judit művészettörténész, a Virág Judit Galéria tulajdonosa vezette. „Személy szerint megtiszteltetésnek tekintem, hogy már több éve részese lehetek ennek a minden szempontból különleges kezdeményezésnek" - mondta a szakértő, majd az eredményekre utalva hozzáfűzte, hogy a képzőművészeti kánonban nehezebben elhelyezhető aukción befolyt jelentős összeg mindent elmond a programról. Az elkészült képek természetesen szakmai irányítás útján készültek, melyért Tarr Hajnalka, a MOHA művészeti vezetője volt felelős.

A rendezvény végén Jaksity György örömmel tudatta, hogy tervük - miszerint állandó adományozókat szereznek - sikerült. „Számos olyan támogatónk van, akik már a tavalyi évben is licitáltak a képekre, mindez pedig külön öröm számomra, hiszen pontosan az volt az eredeti célunk, hogy hosszú távú kapcsolat jöjjön létre a támogatók és a lakóotthonok között". Végül hozzátette, hogy „így nem csak az egyszeri támogatás optimális, gyakran életmentő felhasználásában gondolkodhatnak, hanem fejlesztési programjuk lehetőséget kap, hogy újabb állomásokat célozzon meg".

Ahogy Friedensreich Hundertwasser festőművész mondja: „Annyi sok vonal van, millió és millió, de halálos csak egy van köztük: a vonalzóval húzott". Szélmalomharca az egyenesek ellen felfogható akár annak analógiájaként is, hogy milyen nehéz manapság autista művészként érvényesülni. Ugyan a fiatal alkotók jelen esetben nem lettek világhírűek, mégis büszkén mondhatják magukról, hogy saját erejükből tettek valamit egy számukra szebb jövőért.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG