13 éves fiú legóból építette meg a vakokat segítő Braille-nyomtatótHír | 2015.01.22.

Igazi sikertörténet: egy iskolai technikai kiállításon fedezték fel a 13 éves kisfiút, aki vakok számára készített elektromos Braille-nyomtatót legóból.

Egy iskolai tudományos projekt keretében hozta létre találmányát az a 13 éves fiú, aki mögött ma már saját start-up cége áll. Shubham Banerjee ötlete úgy jött, hogy elolvasott az interneten egy cikket arról, hogy több mint 2000 dollárba kerül a vakokat segítő nyomtató. Shubham úgy gondolta, hogy ő ezt olcsóbban, az otthon található legói és édesapja segítségével meg tudja oldani.

Neil Banerjee (a fiú apja) segített az elektronikai rész kifejlesztésében, és így 350 dollárból kihozták a szerkezetet, amelyből a Braille-írógéphez hasonlóan érkeznek ki a papírok. Ez az írógép sokat segít a jegyzetelésben a vakoknak, és nem elhanyagolható, hogy olcsó és könnyen hordozható is egyben.
 
Shubham apja osztotta meg a projekt nyílt forráskódját fia versenye után, erre figyelt fel a Intel Corp nevű óriáscég, amely azonnal fantáziát látott a legó Braille-nyomtatóban. A 13 éves fiú azonban nem szerette volna teljesen a kezéből kiadni a a találmányát, így céget alapított (Braigo Labs néven), és csak támogatást fogadott el a nagy vállalattól.
 
A Braigo Labs (Bannerjee családnév és a Lego kereszteződésének keveréke) néven futó cégben már több megbízott szakember dolgozik, és melléjük állt egy ipari tervezőcég is, hogy minél előbb beinduljon a legónyomtató gyártása.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NŐK LAPJA CAFÉ