12 aranyköpés profiktól a félelem leküzdéséhezHír | 2016.08.02.

Tanulni nem szégyen, sőt! Nézzük, mit mondanak a nálunk tapasztaltabbak!

A saját tapasztalatok szerzése nagy kincs, hiszen ezáltal fejlődünk és jutunk előbbre. Ám az még szerencsésebb, ha a negatív élményeket nem feltétlenül a saját bőrünkön keresztül tapasztaljuk meg, hanem mások életbölcsességeit megismerve sajátítjuk el a felismeréseket. Cikksorozatunkat ebben a szellemben állítottuk össze, négy kiváló és sokat látott-tapasztalt szakértő aranyat érő gondolatát osztjuk meg olvasóinkkal hétről hétre.

Brian Tracy, a világ egyik legkiválóbb motivációs trénere, érdemes odafigyelni aranyat érő tapasztalataira. Ezeket a jótanácsokat adja nekünk Beszélj győztesként! című kötetében a bátor fellépéssel kapcsolatban:

"Bizonyára hallották már, hogy az első benyomás a legtartósabb, ráadásul ezt már soha nem lehet jóvátenni. De talán azt is, hogy a jó kezdet fél siker.”

"Mikor elkezdik a beszédüket, minden erejükkel arra kell törekedni, hogy ez a benyomás kedvező legyen. Ha ez sikerül, hallgatóik megnyílnak a továbbiak számára.”

"A képesség, hogy azonnal felkeltsük a figyelmet, tanulható. Ezen múlik szinte minden. Ha módot találnak arra, hogy melegebben, hatásosabban, barátságosabban szóljanak, az emberek szinte a tenyerükből esznek, akár fél perc múlva.”

Peter Fischer, sokat látott és tapasztalt német üzletember és tanácsadó így összegzi a kezdeti nehézségeket Az első 100 nap a főnöki székben című könyvében:

"Kérdezősködj offenzíven, minden irányban az elvárások felől. Kérdezd meg a feletteseket, a dolgozókat, a közvetlen kollégáidat és az ügyfeleket. Tekintsd a kimondott elvárást ösztönzésnek és szempontnak saját stratégiád kialakítása érdekében.”

"A kérdések differenciálják az elvárásokat. Kérdezz rá az elvárások jelentésére, a sürgősségre és arra, hogy ki osztja ugyanezt a véleményt.”

"Beszélgetéseken és értekezleteken kutasd fel azokat az elvárásokat, melyekből közös feladatok alakíthatók ki. Saját átfogó elképzeléseidet azonban egyelőre még ne tárd fel.”

Tovább a teljes cikkre

Forrás: PROFESSION