100 szülési sérültből 80 egészségesen élhetneTanulmány | 2014.08.06.

Dévény Anna lassan 40 éve gyógyít menthetetlennek tartott csecsemőket saját fejlesztésű módszerével.

"Minden csecsemőnek jót tenne az első hetekben néhány kezelés, de ez jelenleg lehetetlen. Az viszont létkérdés lenne, hogy a koraszülött osztályokon rutinszerűen minden gyerek megkapja azt, mert ezzel az eddigi 100 szülési sérültből 80 egészségesen élhetne" állítja az elmúlt évtizedek legnagyobb hatású gyógytornásza, a korai gyógyítás elkötelezett híve, művelője, oktatója. Dévény Anna, akit szakmai körökben nagyon sokáig támadtak az általa kifejlesztett módszer miatt, csak reméli, hogy "lesznek, akik viszik a zászlót" és megőrzik módszerének tisztaságát.

- Össze tudná foglalni mindenki számára érthetően a DSGM lényegét?

- Törley Mária szobrászművész mondta, hogy „A nagy egyszerűségig kell eljutni”. Ez szívem szerinti mondás, mert világéletemben irtóztam a nagyképű, fellengzős dolgoktól. A nagy egyszerűség gyönyörűen fejezi ki, hogy oda bizony hosszú út és kásahegyek elhordása vezet. El camino. Folyamatosan járom.

A DSGM-nek két – egymásra épülő – tevékenységi területe van. Az egyik a speciális manuális technika (SMT) amely képessé tesz a mozgásra. Ezt két dologgal éri el. Egyrészt normalizálja az izomzat kóros állapotát, másrészt direkt képes ingerelni az agyat és az egész idegrendszert az izmokban és az inakban lévő idegvégződések bőrön keresztüli közvetlen kezelésével. Ez nem masszázs, hanem bonyolult technika, amelynek a látványa nem mutatja meg, mi mindent kell tudni ahhoz, hogy ezt valaki jól végezze. A legfinomabb hangszerjátékhoz tudnám hasonlítani. Ezzel gyógyítunk. A másik tevékenységi terület a speciális testképző gimnasztika (STG), amely esztétikus testképzés, a testből kihozható maximum technikája. Berczik Sára táncművész mozgásképző rendszerének és saját mozgástanítási tapasztalatainak az ötvözete. Ezzel fejlesztünk.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZERETLEK MAGYARORSZÁG